Ιούνιος 10, 2020

Ξεκινά ο Μεγάλος Περίπατος: ποιοι δρόμοι της Αθήνας κλείνουν από αυτή την Πέμπτη

Το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Αθηναίων ξεκινά με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις οδούς Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστημίου, καθώς και στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Μεγάλος Περίπατος, ή, αλλιώς, μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που οραματίστηκαν αρχικά η Μελίνα Μερκούρη και ο Αντώνης Τρίτσης για την ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ξεκινά να υλοποιείται από αύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου. Ο δήμος Αθηναίων εκμεταλλεύτηκε το τριήμερο της αργίας και πραγματοποίησε διαγραμμίσεις κεντρικών δρόμων της πόλης ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο ελεύθερος χώρος για την κυκλοφορία των πεζών αλλά και των ποδηλάτων.

Οι πρώτες αλλαγές στην κυκλοφορία θα γίνουν στις οδούς Βασιλίσσης Όλγας, που περνά μπροστά από το Ζάππειο, και στην Ηρώδου Αττικού. Από τη στιγμή που θα ισχύσουν αυτές οι αλλαγές, δημιουργούνται οι πρώτες ζώνες προτεραιότητας για πεζούς και ποδήλατα, ενώ ρυθμίζονται ορισμένοι περιορισμοί στην πρόσβαση των ΙΧ που θα ισχύουν από τις 6 π.μ. της Πέμπτης 11 Ιουνίου.

Ειδικότερα στους δύο αυτούς δρόμους θα έχουν πρόσβαση:

Στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, μέσα μαζικής μεταφοράς, οχήματα ατόμων με αναπηρία, οχήματα προς τους χώρους στάθμευσης του Ζαππείου και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς, ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, οχήματα τροφοδοσίας του Ζαππείου και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, οχήματα έκτακτης ανάγκης και οχήματα οργανισμών δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής.

Στην Ηρώδου Αττικού, οχήματα μονίμων κατοίκων, οχήματα ατόμων με αναπηρία, ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών εντός των περιοχών, ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς, οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων, οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης, οχήματα δημόσιων υπηρεσιών για τις ανάγκες της περιοχής, οχήματα έκτακτης ανάγκης και οχήματα οργανισμών δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής.

Σε αυτούς τους δύο δρόμους θα βρίσκονται στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.

Η συνέχεια των παρεμβάσεων θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου από το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό τρίγωνο και το ιστορικό κέντρο θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές Ιουλίου.

Ο δήμος σημειώνει ότι ο πιλοτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων δίνει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να γίνουν όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αρτιότερο τόσο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Η εξέλιξη όλων των αλλαγών θα είναι σταδιακή ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να εξοικειώνονται με τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί. Για το λόγο αυτό, το πρώτο διάστημα της εφαρμογής των πιλοτικών ρυθμίσεων η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά σε συστάσεις και οδηγίες στους οδηγούς.