Μάιος 14, 2020

«Τράβα στην Ομόνοια»: ο Κώστας Μπακογιάννης μάς συστήνει τη νέα όψη της κεντρικής πλατείας

Λίγο πριν τα σημερινά αποκαλυπτήρια της ριζικά ανακατασκευασμένης πλατείας Ομονοίας, ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε μια ανάρτηση με ένα εντυπωσιακό time-lapse βίντεο.

Σήμερα παραδίδεται στους πολίτες η ριζικά ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας και με αυτή την αφορμή ο Κώστας Μπακογιάννης θυμήθηκε πώς την περιέγραφε ο πατέρας του, Παύλος Μπακογιάννης, όταν έφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα. «Αισθανόταν, μας έλεγε, δεκαετίες μετά, πως αφού έφτασε εδώ, όλα είναι δυνατά», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων. Τη συγκινητική ανάρτηση συνοδεύει ένα time-lapse βίντεο, που αποτυπώνει την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας με το συντριβάνι και το υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

«Τράβα στην Ομόνοια», του είχε πει ο θείος του «και όλο και κάποιον γνωστό θα βρεις». Τέλος της δεκαετίας του ‘50, ο…

Publiée par Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis sur Jeudi 14 mai 2020

Η πλατεία Ομονοίας ανακατασκευάστηκε ριζικά με χορηγίες ιδιωτών. Στη μέση της πλατείας υπάρχει ξανά ένα μεγάλο συντριβάνι διαμέτρου 30 μέτρων, το οποίο θα φωταγωγηθεί σήμερα το βράδυ. Έχει 13 πίδακες και 188 δέσμες νερού, ενώ ένα ανεμόμετρο ενημερώνει την κεντρική μονάδα για την ταχύτητα των ανέμων ώστε να ρυθμίζεται το ύψος των πιδάκων.

Για το νέο έργο, που παραδίδεται σήμερα, ο δήμαρχος αναφέρει: «Η Αθήνα και οι άνθρωποι της ανακτούν τον δημόσιο χώρο τους. Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια, που επιστρέφει στους πολίτες όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού. Η Ομόνοια είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους».

Πριν από λίγες ώρες, ο κ. Μπακογιάννης ανέβασε στο Instagram φωτογραφίες της πλατείας Ομονοίας στο πέρασμα των χρόνων.