Μάρτιος 5, 2020

Το Open House σού ανοίγει ξανά την πόρτα των πιο ιδιαίτερων κτηρίων και χώρων της Αθήνας

Για δύο ημέρες, θα ξεναγηθείς σε κτήρια, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες και εργασιακούς χώρους με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC

Το Open House επιστρέφει στη πόλη της Αθήνας για 7η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε περίπου 100 κτήρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 4 και 5 Απριλίου. Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, οι οποίες υλοποιούνται χάρη στην πολύτιμη βοήθεια περισσότερων από 500 εθελοντών. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κτήρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες και εργασιακούς χώρους, στο κέντρο και στα προάστια, αλλά και πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς, εκθέσεις και πάρτι.

Τεκτονικό Μέγαρο (φωτό: Νίκος Μανδαράκας)

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του Οpen House επιστρέφουν το Made in Athens, με ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, το Open School, που ξεναγεί εκπαιδευτικά γκρουπ σε ορισμένα από τα κτήρια και χώρους παραγωγής του προγράμματος, και το Open Bike, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στα κτήρια ακολουθώντας ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές.

Κατάστημα Ancient Greek Sandals (φωτό: Βασίλης Μακρής)

Μια νέα δράση, το Open Office, συστήνεται στο κοινό, και περιλαμβάνει επισκέψεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία όπου στεγάζονται και δραστηριοποιούνται οι αρχιτέκτονες της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο τα γραφεία συγκροτούνται και παράγουν το έργο τους.

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (φωτός: Πέτρος Αντωνιάδης)

Για άλλη μια χρονιά, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς φωτογραφίας Open Photo και Photo Made στο Instagram, αλλά και στο διαγωνισμό για το βραβείο κοινού Open Vote, ώστε να κερδίσουν διακρίσεις και δώρα. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με τις δράσεις στο info point που θα λειτουργήσει στο κατάστημα IANOS (Σταδίου 24). Εκεί μπορεί να προμηθεύεται το έντυπο πρόγραμμα και αναμνηστικά της εκδήλωσης. Οι ώρες και ημέρες που θα λειτουργεί το ενημερωτικό περίπτερο θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πολυκατοικία στο Λυκαβηττό (φωτό: Μαριάννα Μπίστη)

Η Σχολή Βακαλό Art & Design προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά, μέσω του διαγωνισμού Open Your Portfolio, μια υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και διοργανώνει στις 9/4 το Οpen Design Lecture by Vakalo με θέμα «Η “βιωματική αντίληψη” στο Bauhaus και η συμβολή της στην ελληνική εκπαίδευση».

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων – Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (φωτό: Ιωάννα Αλεξοπούλου)

Τέλος, το σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαΐου θα διοργανωθεί ένα pop-up event έξω από τα όρια της Αθήνας, στη μαγευτική αρχιτεκτονική μιας ακόμα ελληνικής πόλης. Η αρχή γίνεται φέτος με τα Χανιά, όπου μέσα από 20 περίπου κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους, θα αποκαλυφθεί ο αρχιτεκτονικός πλούτος της ιστορικής αυτής πόλης.