Σεπτέμβριος 3, 2019

Το Off Road Adventure Festival είναι η διοργάνωση που θα σε βγάλει εκτός δρόμου

Ο Βαλάντης Πιτσικάλης μιλάει στο Citytag για το φεστιβάλ που θα ενώσει τον κόσμο του αυτοκινήτου με την εξόρμηση στη φύση στο Markopoulo Park στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Από τον Νίκο Βουλαλά

Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που το Off Road Adventure Festival απευθύνθηκε στο κοινό που γοητεύεται από την εκτός δρόμου περιπέτεια, είτε οδηγώντας ειδικές κατηγορίες αυτοκινήτων όπως τα SUVs και τα pickups είτε μέσα από αθλητικές δραστηριότητες στη φύση. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Έτσι, φέτος θα ξαναζήσουμε την off-road περιπέτεια στη δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ, σε νέο χώρο και με ανανεωμένο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Ο διοργανωτής του Off Road Adventure Festival, Βαλάντης Πιτσικάλης, μας μιλάει για όσα θα δούμε (και θα οδηγήσουμε!) στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Markopoulo Park, για την ασφαλή οδήγηση και την off-road περιπέτεια ως τουριστικό προϊόν.

Στο επίκεντρο Off Road Adventure Festival βρίσκονται τα SUVs, τα pickups και τα 4×4. Πώς κινείται αυτή η αγορά στη χώρα μας;
Το ελληνικό κοινό τα έχει λατρέψει! Τα οχήματα crossover SUVs, τα σύγχρονα διπλοκάμπινα pickups και τα 4Χ4 αποτελούν τάση στην αγορά αυτοκινήτου. Δεν πρόκειται για μια παροδική μόδα, γιατί εξασφαλίζουν άνεση στην πόλη, ευχέρεια μετακίνησης σε εκτός δρόμου διαδρομές και υπέροχα designs.

 

Πώς θα καλύψετε στο πρόγραμμα αυτή την κατηγορία οχημάτων;
Στο Off Road Adventure Festival πρωταγωνιστούν τα αυτοκίνητα αυτών των κατηγοριών. Με αυτά στον πυρήνα της διοργάνωσης ξεδιπλώνονται οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις και θεματικές ενότητες. Στο χώρο, θα λειτουργήσει, λοιπόν, εκθεσιακός χώρος, που θα φιλοξενήσει νέα μοντέλα, αλλά και μια πίστα test drive 80 στρεμμάτων, για να μπορεί το κοινό να δοκιμάζει τα αγαπημένα του μοντέλα υπό την καθοδήγηση έμπειρων οδηγών, αναδεικνύοντας έτσι όλες τις δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων που θα συμμετέχουν.

 

Ποιες είναι οι άλλες βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης;
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις δράσεις στις οποίες μπορεί να μας οδηγήσει ένα SUV, ένα CUV, ένα pickup ή ένα 4×4, δηλαδή στην εξόρμηση στη φύση και όσα αυτή μπορεί να περικλείει. Όλοι έχουμε δει στο δρόμο τρέιλερ να μεταφέρουν λασπωμένα motocross, ένα SUV ή CUV να κουβαλά ποδήλατα, ιστιοσανίδες, εξοπλισμό για την κατασκήνωση, το ψάρεμα, τα θαλάσσια σπορ κ.ο.κ.

Ένα 4×4 ή ένα διπλοκάμπινο pickup μπορεί να μεταφέρει ολόκληρη την παρέα σου σε δύσκολες διαδρομές για να απολαύσεις πεζοπορία ή αναρρίχηση στο βουνό. Με λίγα λόγια οι θεματικές ενότητες είναι τα οχήματα, οι μοτοσυκλέτες, το ποδήλατο, cross country δρομικά events, αναρρίχηση, camping, extreme sports, παιδικό παιχνίδι στην ύπαιθρο και αθλοπαιδιές, BBQ στη φύση και πολλά άλλα.

Μοτοσυκλέτες και ποδήλατα έχουν επίσης τη θέση τους στο φεστιβάλ.
Την τιμητική τους έχουν στο φεστιβάλ οι on/off μηχανές, που μπορούν να υποστηρίξουν την εξόρμηση στη φύση και περιλαμβάνονται στην κατηγορία των off-road, καθώς και τα motocross, που είναι καθαρόαιμα off-road και απευθύνονται στους extreme αναβάτες.

 

Πώς θα συνόψιζες την κεντρική ιδέα πίσω από το Off Road Adventure Festival;
Είναι το φεστιβάλ που ενώνει τον κόσμο του αυτοκινήτου με την εξόρμηση στη φύση. Εξόρμηση παντού, στη θάλασσα, το βουνό, τις απίστευτες ομορφιές της χώρας μας. Εξόρμηση στη φύση για όλη την οικογένεια αλλά και τους φανατικούς των extreme sports.

 

Ποιες ήταν οι προκλήσεις για τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση;
Ο χώρος της αρένας του ιπποδρόμου είναι μια μεγάλη έκταση 170 στρεμμάτων. Χρειάστηκαν πολλές ώρες μελέτης με αρχιτεκτονικά σχέδια για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η βασική πίστα test drive καταλαμβάνει από μόνη της τη μισή έκταση.

Έχουμε κατασκευάσει επίσης μια δεύτερη πίστα extreme off-road για δοκιμές των οχημάτων σε δύσκολες συνθήκες, πίστα μοτοσυκλετών flat track, ποδηλατική πίστα all mountain bike, πίστα αναρρίχησης και διαδρομή XC RUN. Σε αυτά πρόσθεσε την ειδικά μελετημένη Kids Fun Zone και την πίστα για ιππασία με λάμα, πόνυ και άλογα, και καταλαβαίνεις πόσες διαφορετικές προκλήσεις αντιμετωπίσαμε!

 

Το θέμα της ασφαλούς οδήγησης είναι φλέγον στη χώρα μας. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς;
Ναι, είναι φλέγον. Μας κυνηγάει αυτή η καταραμένη πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα. Το φεστιβάλ είναι ευαισθητοποιημένο στα θέματα ασφαλούς οδήγησης. Επιλέξαμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε για τη διεξαγωγή των test drives με την ομάδα ασφαλούς οδήγησης DRIVEN του Νίκου Τσάδαρη. Μέσα από τις δοκιμές των οχημάτων θα δίνονται έμμεσα και όλες οι κατευθύνσεις για σωστή οδηγική συμπεριφορά και ασφαλή οδήγηση.

Το φεστιβάλ δείχνει πολύ ελκυστικό για να το ζήσει μια ολόκληρη οικογένεια. Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο φεστιβάλ;
Φέτος έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παιδική απασχόληση. Το σκέφτηκα από την πλευρά του γονιού. Πολλές φορές έχει τύχει να θέλω να επισκεφτώ μια έκθεση ή ένα φεστιβάλ που με ενδιαφέρει, αλλά δεν μπορώ να το κάνω με τα παιδιά μου, γιατί σύντομα θα βαρεθούν κι έτσι δεν θα μπορέσω ούτε εγώ να το απολαύσω. Το Off Road Adventure Festival έχει τις προδιαγραφές να προσφέρει ένα διασκεδαστικό σαββατοκύριακο σε όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους.

Ο μπαμπάς και η μαμά μπορούν να δοκιμάσουν τα αγαπημένα τους μοντέλα στην πίστα test drive, ή να συμμετέχουν σε αθλητικές δράσεις όπως γιόγκα, ποδήλατο ή τρέξιμο, και τα παιδιά να ξεδώσουν με εργαστήρια ζωγραφικής, εικαστικά, αθλοπαιδιές, ομαδικά παιχνίδια δράσης, φουσκωτά, αναρρίχηση, βόλτες με πόνυ, ποδόσφαιρο, ποδηλατικές πίστες και διαγωνισμούς.

Αξίζει να πω πως με το συμβολικό ποσό συμμετοχής των 2€ για όλα όσα προανέφερα (σ.σ. η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν για τα παιδιά ως 12 ετών) κάθε παιδί συμβάλλει στην ενίσχυση της δράσης της Φλόγας και του Χαμόγελου του Παιδιού. Κερνάμε επίσης όλους τους μικρούς μας φίλους κρύα σοκολάτα ή αναψυκτικό ΒΙΚΟΣ για να δροσιστούν.

 

Ποιες είναι οι δραστηριότητες και οι συνεργασίες που έκλεισες για το φετινό φεστιβάλ που σε κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο;
Καταρχάς ο ΟΠΑΠ. Από εκεί ξεκινάμε καθώς οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ αγκάλιασαν την ιδέα για τη φιλοξενία του φεστιβάλ στο χώρο του ιπποδρόμου, και το υποστήριξαν με θέρμη. Είναι το μεγαλύτερο outdoor event που έχει φιλοξενήσει έως τώρα, και συμβάλλει ταυτόχρονα στο όραμα του ΟΠΑΠ να μετατρέψει το χώρο σε ένα πολυθεματικό πάρκο για όλη την οικογένεια, με επίκεντρο τις ιπποδρομίες.

Πολλές ακόμα νέες συνεργασίες ξεκίνησαν φέτος με αφορμή το φεστιβάλ, που με κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο, όπως με την COSMOTE TV, που είναι ο μεγάλος χορηγός επικοινωνίας, την εταιρία ΒΙΚΟΣ, που υποστηρίζει το φεστιβάλ από τη θέση του χρυσού χορηγού, την ομάδα δημιουργικής απασχόλησης του Νίκου Ορφανού, τη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη, τον Ηλία Αθανασόπουλο που διοργανώνει το XC RUN, τον Σπύρο Μάρκου, ιδρυτή της Zulap Athens, που ανέλαβε φέτος τη διαμόρφωση της πίστας flat track, την ομάδα εθελοντών του TEDxAthens, τον Ιάκωβο Δρακούλη, Managing Director της Draculi Coffee, που θα μας προμηθεύσει με τα κορυφαία προϊόντα Tusso, και φυσικά τον Πέτρο Παρθένη, που αποτελεί από φέτος ενεργό μέλος της ομάδας μας στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Τι feedback πήρατε από το κοινό της περσινής, πρώτης διοργάνωσης;
Πέρσι, το κοινό ήρθε αναγνωριστικά, για να πάρει μυρωδιά που λέμε. Είδαμε πολλούς λάτρεις της off-road περιπέτειας, πολλούς clubίστες, μοτοκροσάδες και ποδηλατάδες, αλλά αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η προσέλευση των οικογενειών. Γονείς με καροτσάκια, παιδιά στους ώμους, που έκαναν πικ νικ στα δέντρα και πέρασαν μια όμορφη, διαφορετική ημέρα. Στην πραγματικότητα, το περσινό κοινό μας έδωσε κατεύθυνση για τη σχεδίαση των φετινών ενοτήτων.

 

Τελικά την έχουν στο αίμα τους την περιπέτεια οι Έλληνες;
Θέλω να πιστεύω ότι ναι. Οι Έλληνες είναι περιπετειώδεις τύποι. Χρειάζονται απλώς παρακίνηση και αφορμές για να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα. Το Off Road Adventure Festival δίνει μια τέτοια ευκαιρία.

 

Η off-road περιπέτεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά στην Ελλάδα;
Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει τόσες ανεξερεύνητες ομορφιές ώστε η off-road περιπέτεια θα μπορούσε να αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι τουριστικού
ενδιαφέροντος. Ήδη, τα οργανωμένα clubs διοργανώνουν εξορμήσεις στη φύση με τα 4×4 οχήματά τους και επισκέπτονται προορισμούς που δεν προσεγγίζεις εύκολα με συμβατικό αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια εντελώς σύγχρονη εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ήδη το Υπουργείο Τουρισμού που μας έχει δώσει την αιγίδα του, προάγει τον αθλητικό τουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των επισκεπτών της χώρας μας σε δράσεις περιπέτειας.