Μάιος 22, 2020

Το Μουσείο Μπενάκη ρίχνει φως σε σημαντικά αντικείμενά του με μια σειρά βίντεο

Τις ιστορίες των αντικειμένων αφηγούνται επιμελητές και επιστημονικό προσωπικό του μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του, το Μουσείο Μπενάκη δημιούργησε τη σειρά βίντεο Close-Ups, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την επιθυμία να διατηρηθεί η επαφή με το κοινό. Αυτή η σειρά βίντεο ρίχνει φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη μέσα από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά. Στα πρώτα επεισόδια αφηγητές είναι ο επιστημονικός διευθυντής και οι επιμελητές του μουσείου και πρωταγωνιστές αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού. Τα βίντεο ντύνονται με μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Ειρήνη Παπαγεωργίου, επιμελήτρια της Προϊστορικής, Αρχαίας και Ρωμαϊκής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη μιλά για την ξεχωριστή μελαμβαφή πυξίδα, η οποία δωρίστηκε από την Ελένη Μαρτίνου. Φτιαγμένη από αττικό εργαστήριο μεταξύ 330-320 π.Χ., στη μία πλευρά του καλύμματος φέρει απομίμηση περιδεραίου με κρεμαστά λογχόσχημα εξαρτήματα και στην άλλη απομίμηση περιδεραίου από το οποίο κρέμονται φυλακτά. Στα σημεία ένωσης των περιδεραίων μορφοποιούνται περίτεχνα σκουλαρίκια.

Στο δεύτερο επεισόδιο, με αφορμή την προτομή του Αντώνη Μπενάκη, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, αναφέρεται στη ζωή και το σημαντικό έργο του δημιουργού και ιδρυτή του μουσείου, ο οποίος το δώρισε στο ελληνικό έθνος.