Ιούνιος 12, 2020

To Μουσείο Μπενάκη μας υποδέχεται ξανά στους χώρους του

Με θερμομέτρηση των εισερχομένων, νέες εκθέσεις και σειρά ξεναγήσεων λειτουργεί ξανά από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Έπειτα από την παύση λειτουργίας τριών μηνών λόγω του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων, και δίνοντας τη δυνατότητα για αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Οι ώρες λειτουργίας των μουσείων δεν αλλάζουν, αναστέλλεται όμως η λειτουργία του Μουσείου Μπενάκη/Πειραιώς 138 για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω της αναβολής των εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει το Μουσείο Μπενάκη είναι τα εξής:

 • Θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων
 • Τοποθέτηση ενδεικτικών σημάνσεων στο πάτωμα για την τήρηση της απόστασης 2 μέτρων, ειδικών προστατευτικών χωρισμάτων στα γραφεία υποδοχής των κτηρίων του Μουσείου και στα ταμεία των Πωλητηρίων και διανομέων απολυμαντικού στις εισόδους των κτηρίων και σε διάφορα σημεία κοινόχρηστων χώρων.
 • Επιτήρηση από το φυλακτικό προσωπικό της τήρησης απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών
 • Προαιρετική χρήση μάσκας κατά την παραμονή των επισκεπτών στους χώρους του Μουσείου και υποχρεωτική χρήση της για την είσοδο στους ανελκυστήρες
 • Φυσικός αερισμός των χώρων, όπου αυτό είναι εφικτό, και λειτουργία κεντρικού συστήματος ψύξης/θέρμανσης σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης του
 • Τακτική απολύμανση και συστηματικός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων
 • Χρήση μάσκας ή προσωπίδας από τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό

Παρουσία κατά τη διάρκεια του lockdown

Από την 16η Μαρτίου μέχρι σήμερα το Μουσείο Μπενάκη παρέμεινε ενεργό και ανοικτό στις οθόνες όλων, αξιοποιώντας το ψηφιακό του απόθεμα αλλά και παράγοντας νέο. Παρέμεινε το πρώτο ελληνικό μουσείο σε παρουσία, δυναμισμό και επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας εικονική περιήγηση στους χώρους του, καθώς και εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε 6 γλώσσες και ανανεώνοντας την επικοινωνία με το κοινό του, τόσο εβδομαδιαία με το newsletter #MuseumFromHome, που παρείχε προτάσεις για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, όσο και καθημερινά μέσα από τις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, η επιθυμία όλων των εργαζομένων στο Μουσείο να βρεθούν ξανά κοντά στο κοινό του οδήγησε στην δημιουργία μίας πρωτότυπης σειράς βίντεο με τίτλο «Close-ups».

Νέα έκθεση για ένα μοναδικό καστρομονάστηρο

Από την Τετάρτη 13 Μαΐου ξεκίνησε η έκθεση των Robert McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων». Το κοινό μπορούσε να έχει μια διαδικτυακή εμπειρία της έκθεσης μέσα από μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου. Από το άνοιγμα των μουσείων στις 15 Ιουνίου και έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και δεσπόζει σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου Πελάγους, σε ένα μικρό νησάκι: το νησί Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων. Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα αλλά και κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων και είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων.

Ξεναγήσεις στις συλλογές

Οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη καλούν το κοινό να επισκεφτεί το Μουσείο για να αφηγηθούν ιστορίες κρυμμένες πίσω από τις σύντομες λεζάντες, να απαντήσουν σε απορίες και να μοιραστούν τη χαρά ενός «ταξιδιού» μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ξεναγήσεις:

 • Τετάρτη 17/6 στις 17:00 από την Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής
 • Πέμπτη 18/6 στις 12:00 από την Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών.
 • Τετάρτη 24/6 στις 13:00 από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, Υπεύθυνο Ιστορικών Αρχείων
 • Πέμπτη 25/6 στις 12:00 από τη Μάρα Βερύκοκου, Επιμελήτρια Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης:

 • Πέμπτη 18/6 στις 16:00 από τη Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης

Στην Πινακοθήκη Γκίκα:

 • Πέμπτη 25/6 στις 16:00 από τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστου, Επιμελητή Πινακοθήκης Γκίκα

Στο Μουσείο Παιχνιδιών (αυστηρά για ενήλικες):

 • Σάββατο 20/6 στις 12:00 από τη Μαίρη Βέργου, Υπεύθυνη Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

Στο Εργαστήρι Γιάννη Παππά:

 • Κυριακή 28/6 στις 12:00 από τη Ζέττα Αντωνοπούλου, Επιμελήτρια Εργαστηρίου Γιάννη Παππά.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου. Η συμμετοχή στην ξενάγηση στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά είναι δωρεάν. Αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου εδώ.