Μάιος 20, 2020

Το «Μέσα στη νύχτα» είναι η low-budget σειρά του Netflix που μας απογείωσε

Στην πρώτη βελγική παραγωγή της πλατφόρμας, επιβάτες ενός αεροπλάνου διαφορετικούς χαρακτήρες που πρέπει να συνεργαστούν για να επιβιώσουν από μια αποκαλυπτική καταστροφή.

Ενώ εμείς δεν βλέπαμε την ώρα να ξεχυθούμε έξω χωρίς περιορισμούς για να λιαστούμε και να πάμε στις παραλίες, στη σειρά «Μέσα στη νύχτα» οι επιβάτες ενός αεροπλάνου κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τον ήλιο, ο οποίος δεν περνάει την καλύτερη φάση του αστρονομικά και «τηγανίζει» με τις ακτίνες του τους ανθρώπους όταν ανατέλλει. Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «The Old Axolotl» του Γιάτσεκ Ντουκάι, αυτή η σειρά, η πρώτη βελγική του Netflix, είναι μία από τις διεθνείς παραγωγές για τις οποίες η πλατφόρμα δεν δίνει πολλά λεφτά, αλλά τις χρειάζεται για να εμπλουτίζει το περιεχόμενό του και να απλώνεται σε όλες τις αγορές. Κάποιες δεν του βγαίνουν, όπως το εντελώς βαρετό κι ανόητο δανέζικο «Rain», και κάποιες άλλες είναι διαμαντάκια, που έτσι και δεις το πρώτο επεισόδιο δεν σταματάς μέχρι να φτάσεις στο τελευταίο. Τέτοιο είναι το «Μέσα στη νύχτα», που με μόνο 6 επεισόδια διάρκειας 35 με 40 λεπτών στήνει μία αποτελεσματική, εθιστική ιστορία επιβίωσης.

Η σειρά ξεκινάει βράδυ στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, με έναν μαινόμενο Ιταλό αξιωματικό του ΝΑΤΟ, τον Τερέντσιο, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα μια θέση σε πτήση οπουδήποτε προς τη Δύση. Καθώς δεν μπορεί να βρει εισιτήριο, τελικά εισβάλλει οπλισμένος σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα, όπου κλείνει τις πόρτες με όσους επιβάτες έχουν προλάβει να επιβιβαστούν και υποχρεώνει τους πιλότους να κατευθυνθούν δυτικά. Το παράξενο είναι ότι οι ειδήσεις στις οθόνες του αεροδρομίου μεταφέρουν εικόνες αποκαλυπτικής καταστροφής από χώρες από τις οποίες έχει περάσει ο ήλιος, αλλά οι πτήσεις από τις Βρυξέλλες συνεχίζονται κανονικά και μόνο ο Τερέντσιο ξέρει τι συμβαίνει. Μη σε απασχολεί αυτή η σεναριακή τρύπα, γιατί θα υπάρξουν κι άλλες. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου είναι ότι ο ήλιος κάνει κακό και να αντιμετωπίσεις το «Μέσα στη νύχτα» ως ένα δράμα χαρακτήρων που πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους για να επιβιώσουν.

Μέσα στο αεροπλάνο, ο Τερέντσιο πείθει τους συνεπιβάτες του για την απειλή, αφενός επειδή κρατά όπλο και αφετέρου επειδή δεν λειτουργεί το Internet και οι ασύρματοι ώστε εκείνοι να τσεκάρουν αν οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί. Βασικοί χαρακτήρες είναι η Σιλβί, μια κοπέλα με αυτοκτονικές τάσεις που κουβαλάει τις στάχτες του πεθαμένου συντρόφου της και πολύ βολικά γνωρίζει πώς να πιλοτάρει ελικόπτερα, ο τεχνικός Γιακούμπ, ο άπιστος στη γυναίκα του πιλότος Ματιέ, ο στρυφνός και κοινωνικά αποκλεισμένος Ρικ και ο μαφιόζος με τη χρυσή καρδιά Αγιάζ. Κάθε επεισόδιο έχει τίτλο το όνομα ενός από αυτούς και στην αρχή περιγράφει το background του. Συνεπιβάτες τους είναι μια μητέρα με το άρρωστο παιδί της, που πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση στη Μόσχα, μια στοργική αεροσυνοδός, μία influencer και μερικοί ακόμη χαρακτήρες που φτιάχνουν ένα κάπως στερεοτυπικό μωσαϊκό εθνοτήτων, θρησκειών, νοοτροπιών και προσωπικοτήτων, το οποίο αναπτύσσεται σε ικανοποιητικό σεναριακό βάθος.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες είναι αναπόφευκτες, αλλά χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να κινηθεί η μηχανή του –ταλαιπωρημένου από τις συχνές στάσεις για ανεφοδιασμό– αεροπλάνου. Καθώς αποκαλύπτονται μυστικά για το παρελθόν των επιβατών, καθώς τα κίνητρα, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες αλλάζουν συνέχεια, καθώς η εξουσία περνά από τον ένα στον άλλο και καθώς μερικά ατυχή περιστατικά παρεμποδίζουν τα σχέδια, το «Μέσα στη νύχτα» είναι φουλ σε καύσιμα για να φτάσει στον προορισμό του. Αντιγράφει σωστά τη συνταγή του κλασικού «Speed», σε απορροφά χωρίς να το καταλάβεις και από το φινάλε δείχνει να είναι έτοιμο και για δεύτερη «πτήση».