Μάιος 1, 2020

Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται τον Μάιο με όπερες σε δωρεάν online προβολή

Στο πλαίσιο του κύκλου «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο» θα προβληθούν όπερες του Στράους και του Μότσαρτ και ο άγνωστος «Νάνος».

Η διαδικτυακή αυλαία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανοίγει τον Μάιο με δύο αναμεταδόσεις που απευθύνονται στο νεανικό αλλά και στο ενήλικο κοινό. Οι παραστάσεις προβάλλονται στη σελίδα του Μεγάρου στο Facebook.

 

«Η γυναίκα δίχως σκιά»

Η εξαιρετικά απαιτητική όπερα του Ρίχαρντ Στράους υπήρξε ένα από τα πλέον φιλόδοξα οπερατικά εγχειρήματα του Μεγάρου και ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση το 2002. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης Μίκαελ Χάμπε, η όπερα αυτή «εξερευνά τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, τη σχέση τους με το θείο, ενώ βασίζεται στην ουτοπική ιδέα ότι κάποια μέρα όλοι οι άνθρωποι θα ζήσουν μαζί αρμονικά». Τους βασικούς ρόλους, που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για κάθε λυρικό τραγουδιστή, ερμηνεύουν οι Ίνγκα Νίλσεν, Ρόλαντ Χάμιλτον, Εύα Μάρτον, Φραντς Γκρούντχεμπερ και Μαίριλιν Τσάου.

Πότε: το Σάββατο 2 Μαΐου στις 9:30 μ.μ.

 

«Ο Μαγικός Αυλός»

Ο Μίκαελ Χάμπε διασκευάζει την όπερα του Βόλφγκανγ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζοντας ένα οπερατικό παιδικό θέαμα στο οποίο συμμετέχουν ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί. Οδηγοί των παιδιών στον μαγικό κόσμο του Μότσαρτ είναι ένας ηθοποιός που υποδύεται έναν αφηγητή-διευθυντή θεάτρου (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), αλλά και ο ίδιος ο Παπαγκένο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος (Ταμίνο) και η σοπράνο Ειρήνη Κυριακίδου (Παμίνα). Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στις 17/12/2005.

Πότε: το Σάββατο 2 Μαΐου στις 6:30 μ.μ.

 

«Ο νάνος»

Αυτή η μονόπρακτη όπερα προέκυψε το 1918, όταν ο συνθέτης Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκι συνάντησε τον λογοτέχνη Γκέοργκ Κλάρεν στον οποίο παρήγγειλε ένα ποιητικό κείμενο βασισμένο στη νουβέλα του Οσκαρ Γουάιλντ «Τα γενέθλια της ινφάντας». Παρακολουθούμε την ιστορία μιας 18χρονης Ισπανίδας ινφάντας, η οποία την ημέρα των γενεθλίων της λαμβάνει από τον Τούρκο σουλτάνο ως δώρο ένα νάνο σε κλουβί. Ο νάνος, ο οποίος νομίζει ότι είναι ένας όμορφος ιππότης, ερωτεύεται την όμορφη πριγκίπισσα ενώ αυτή τον περιπαίζει. Πρωταγωνιστούν οι Μπόικο Τσβετάνοφ και Μάρλις Πέτερσεν.

Πότε: την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 9:30 μ.μ.