Μάιος 28, 2020

Το Ηρώδειο ανοίγει ξανά φιλοξενώντας για πρώτη φορά μια εικαστική έκθεση

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου φιλοδοξούν με αυτή την κίνηση να επανασυνδέσουν κοινό και δημιουργούς, αλλά και να γεφυρώσουν το αρχαιολογικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Μέχρι να υποδεχτεί ξανά συναυλίες και παραστάσεις, το περίφημο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού θα φιλοξενήσει την πρώτη εικαστική έκθεση στην ιστορία Η γλυπτική εγκατάσταση «Αποπροσανατολισμένος χορός/Παραπλανημένος πλανήτης» του Διονύση Καβαλλιεράτου θα παρουσιαστεί από τις 5 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου από τον οργανισμό ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη Πολύνας Κοσμαδάκη, η έκθεση αυτή είναι μια in situ εγκατάσταση από γλυπτικές μορφές που συνθέτουν έναν κυκλικό χορό. Ο Χορός του Διονύση Καβαλλιεράτου συνδέεται άμεσα με τους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Ο καλλιτέχνης αξιοποιεί τις θρησκευτικές, σωματικές, κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του τελετουργικού κυκλικού χορού και μας μιλά για τη σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας, της σωματικής έκφρασης.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα Έργο στην Πόλη 2020, στο πλαίσιο του οποίου ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για μια ακόμα φορά, ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενεργοποιεί ιστορικούς χώρους σε δράσεις που συνδέουν δημιουργικά το αρχαιολογικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, αλλά και με ευθύνη απέναντι στο κοινό και τον πολιτισμό, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Με τη νέα συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση του Πολιτισμού και την επανασύνδεση με το κοινό και τους δημιουργούς.