Ιούλιος 7, 2020

Το φεστιβάλ Χλωροκίνη του Bios θα δημιουργήσει αντισώματα στην κρίση του κορονοϊού μέσα από την τέχνη

Τι θα δούμε στη διοργάνωση που ξεκινάει από την Τετάρτη 8/7 και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και στους τρεις χώρους του οργανισμού Bios.

Στο φεστιβάλ Χλωροκίνη (8-26/7), κάθε δημιουργός θα χρησιμοποιήσει δωμάτια σε όλα τα κτήρια του οργανισμού Bios (Bios.Πειραιώς84, Ρομάντσο και Latraac), μετατρέποντάς τα σε ένα νέο σύμπαν. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να γεννηθούν και να αναδειχθούν νέες προτάσεις και τάσεις στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής.

Στόχος των δράσεων είναι η επανεκκίνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε τομείς που έμειναν στάσιμοι το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, μέσα από την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ δημιουργού, ακροατή και επισκέπτη και την προώθηση της σύμπραξης των ίδιων των δημιουργών, θέτοντας βάσεις για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Όλα τα έσοδα μάλιστα από το φεστιβάλ θα διατεθούν για την υποστήριξη των καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Μουσική

Μουσικοί της αθηναϊκής μουσικής σκηνής παρουσιάζουν σπονδυλωτή συναυλία σε τρία κεφάλαια στην ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα του Ρομάντσο και του Bios. Ο κόσμος εναλλάσσεται τρεις φορές και οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα ολοκληρωμένο ηχητικό αφήγημα. Σε αυτές τις συναυλίες με τίτλο «Παρενέργειες», θα εμφανιστούν οι Chickn (16/7) και ο The Boy (20-22/7).

Chickn

Στα decks της ταράτσας του Bios θα περάσουν οι συνήθεις ύποπτοι της εκλεκτικής DJ σκηνής, δηλαδή οι KEMAΛ (10/7), Chevy (11/7), Βlue Lagoon (17/7), Kostadis (18/7), Anatolian Weapons (24/7) και Maria Pappa (25/7). Το μουσικό σκέλος του φεστιβάλ συμπληρώνει ο online ραδιοφωνικός σταθμός Ράδιο Χλωροκίνη, που θα μεταδίδει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για ένα τρίωρο τον επόμενο μήνα DJ sets, θεματικά mixtapes, εκπομπές, συνεντεύξεις, podcasts και live αναμεταδόσεις.

Εικαστικά

Δύο δρώμενα που έκαναν αίσθηση στην τοπική και διεθνή σκηνή, επανατοποθετούνται με βάση τα νέα δεδομένα και παρουσιάζονται στους χώρους του Ρομάντσο. Στις 18 και 19/7, ο Πάνος Χαραλάμπους μαζί με τους Βασίλη Χαραλαμπίδη, Άγγελο Κράλλη, Πάνο Πανόπουλο παρουσιάζουν την εγκατάσταση και performance «Άφοβο Σώμα», ένα ηχητικό πανδαιμόνιο με σκράτσινγκ, κρότους και σπασίματα.

Γεωργία Σαγρή

Στις 11/7, η Γεωργία Σαγρή συντονίζει την ομαδική συνεδρία «Κραυγή», όπου οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στα όρια της φωνής τους και θα ανακαλύψουν τις διαφορετικές τονικότητες της δικής τους φωνής και των φωνών όσων βρίσκονται γύρω τους.

Παραστατικές τέχνες

Καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών θα παρουσιάσουν από ένα σύντομο (εικοσάλεπτο) ατομικό έργο, ο καθένας στο δικό του ξεχωριστό χώρο, ενώ το κοινό μπορεί να αποτελείται ακόμη κι από έναν μόνο θεατή, τηρώντας τους τρέχοντες όρους κοινωνικής συνάντησης. Οι δράσεις θα είναι παράλληλες με ένα ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο, το οποίο θα επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθήσει δύο δράσεις κάθε μέρα.

Αργυρώ Χιώτη (φωτό; Γκέλυ Καλαμπάκα)

Από τις 8 ως τις 12/7, η Αργυρώ Χιώτη (Vasistas) θα συνδιαλλαγεί με το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ. Σε τρεις χώρους του Ρομάντσο, με οκτώ μόνο θεατές σε κάθε χώρο, οι ηθοποιοί θα διαβάσουν το δεύτερο κεφάλαιο από τον πρώτο τόμο του έργου, ενώ μουσικοί θα αυτοσχεδιάζουν πάνω στο ανάγνωσμα. Οι θεατές θα μετακινούνται σε άλλο δωμάτιο κάθε 20 λεπτά, παρακολουθώντας έτσι τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμμετέχουν οι: Γιαν Βαν, Σίμος Κακάλας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Άγγελος Κράλλης, Kostadis, Σοφία Λαμπροπούλου, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Κατερίνα Παπανδρέου, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Πιατά, Σοφία Πριόβολου, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας και Αινείας Τσαμάτης.

Ο Daniel Wetzel των Rimini Protokoll

Σε παγκόσμια πρεμιέρα από τις 13 ως τις 19/7, ο Daniel Wetzel της περίφημης θεατρικής ομάδας Rimini Protokoll παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα την περφόρμανς «Now that we meet again», όπου θέτει στους θεατές το ερώτημα «Τι είναι αυτό που ήθελες να κάνεις τους τελευταίους μήνες και δεν έχεις κάνει ακόμα;».

Στις 14 και 15/7, το Ρομάντσο μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής συγκέντρωσης για λίγους, ενώ στο βήμα ανεβαίνουν κάποιοι ασυνήθιστοι ομιλητές. Ο Ακύλλας Καραζήσης επιμελείται και παρουσιάζει την performance «Το σύντομο καλοκαίρι της παιδικής αναρχικής δημοκρατίας», στην οποία μικρά παιδιά διαβάζουν πολιτικά κείμενα και μανιφέστα, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει τη θέση του μουσικού και συνοδεύει παίζοντας ινδικό αρμόνιο.

Ακύλλας Καραζήσης

Από 14 ως 16/7, η Χριστίνα Τασκασαπίδου θα ερμηνεύσει σε ελεύθερη θεατρική απόδοση αποσπάσματα του βιβλίου «Βίωμα Καλοσύνης» της Lydie Dattas. Η παράσταση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Όλιας Λαζαρίδου, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 2019. Τη συνοδεύει φωτογραφικό λεύκωμα με εικόνες του φωτογράφου Αρσένη Μίαρη, εμπνευσμένες από το έργο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις περφόρμανς: «Από τα γουρούνια χρωστάμε μια συγγνώμη» (16-18/7, 23/7 και 25/7) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Βηλαρά, που αναφέρεται στην αστυνομική βία και παρουσιάζει την ιστορία ενός τραγουδιού που έγραψαν ο Γιώργος Ζαμπέτας και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου για την έφοδο μιας ομάδας αστυνομικών σε ένα κουτούκι του Αιγάλεω· «μπέιμπι Λίνο» σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Βάσως Καμαράτου (18 και 19/7)· «The Night is Young» της Νάνσυς Μπούκλη, που περιγράφει ένα ραντεβού άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων εν μέσω πανδημίας που ψάχνουν να βρουν το αντίδοτο, και βασίζεται στην ταινία «Η Δικιά μας Νύχτα» του Λεό Καράξ (15-19/7 και 23-25/7)· «ό,τι απέμεινε» του Δημήτρη Μπαμπίλη, ο λόγος μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε μουσική και τα όρια μεταξύ ηθοποιών και επισκεπτών παραμένουν ρευστά και σε διάλογο (14-19/7).

Εκτός από τις περφόρμανς «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» και «Now that we meet again», που έχουν ξεχωριστό εισιτήριο, για όλες τις υπόλοιπες το εισιτήριο είναι ημερήσιο, με κόστος 10 ευρώ και δυνατότητα παρακολούθησης δύο περφόρμανς την ημέρα. Εισιτήρια για τα δρώμενα του φεστιβάλ Χλωροκίνη προπωλούνται στο Viva.