Ιούλιος 29, 2020

Τι ετοιμάζουν Μίνα Αδαμάκη και Άννα Βαγενά το χειμώνα στο θέατρο

Η πρώτη πρωταγωνιστεί σε ένα βραβευμένο ιρλανδικό έργο ενώ η δεύτερη γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει μια ιστορία από την εποχή του κορονοϊού.

Ο «Τζεμ» στον οποίο πρωταγωνιστεί η Μίνα Αδαμάκη μαζί με τη Στέλλα Κρούσκα και τη Βασιλίνα Κατερίνη είναι ένα έργο για «τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο, κάπου στην Ευρώπη, κάπου δίπλα μας». Γραμμένο από την Ελέιν Μέρφι, ξεκίνησε την πορεία του το 2008 από το Dublin Fringe Festival, όπου κέρδισε βραβείο νέου έργου, ταξίδεψε στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και πήρε κι εκεί ένα βραβείο, κι από τότε παίζεται σε σκηνές όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μέσα από τη συνεργασία του θεατρικού οργανισμού Νέος Λόγος και του Studio Μαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Μέσα από διαδοχικούς μονολόγους, η Κέι, η κόρη της η Λορέιν και η εγγονή της η Άμπερ αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τις ζωές τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες τους. Κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στις ζωές των τριών γυναικών. Η κάθε μία από αυτές τις γυναίκες παλεύει μόνη με τον εαυτό της και με τους γύρω της για να μπορέσει να οργανώσει και να ζήσει την ζωή της με τον τρόπο που αυτή θα ήθελε. Μήπως όμως τελικά η λύση είναι δίπλα μας; Μήπως η λύση τελικά είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπάνε; Το έργο έρχεται να μας υπενθυμίσει σε δύσκολους καιρούς ότι ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα έχει ανάγκη την επαφή, το άγγιγμα, την κατανόηση, την αλληλεγγύη και την αγάπη. Η προγραμματισμένη πρεμιέρα είναι στις 10 Οκτωβρίου και η προπώληση έχει ξεκινήσει με 8€ για όλες τις παραστάσεις.

Σε τριπλό ρόλο επιστρέφει η Άννα Βαγενά από τις 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μεταξουργείο. Έγραψε, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το «Βεραμάν φόρεμα», μια ιστορία για δυο μοναχικούς ανθρώπους που η μοίρα τους φέρνει κοντά σε έναν οίκο ευγηρίας έστω και για λίγο. Μια ιστορία ερωτική, τρυφερή, με χιούμορ, συγκίνηση και αυτοβιογραφικά στοιχεία, η οποία δεν εκτυλίσσεται στην κεντρική Ευρώπη, αλλά εδώ στην Αθήνα. Μιλώντας για το έργο, η Βαγενά αναφέρει: «Όλες εκείνες τις ημέρες της καραντίνας βίωνα κι εγώ, όπως όλοι μας, τη δύσκολη καθημερινότητα. Ανάμεσα σε όλες τις ειδήσεις που μας κατέκλυζαν από παντού, πιο πολύ μου έκαναν εντύπωση και με πλήγωναν οι πολυάριθμοι θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων στους οίκους ευγηρίας της “πολιτισμένης” και πλούσιας κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Κάθισα λοιπόν και έγραψα αυτή την ιστορία. Ελπίζω και εύχομαι να ανοίξουν τα θέατρα το φθινόπωρο, για να ανταμώσουμε ξανά με τους θεατές μας, αφού τη ζωντανή επαφή του θεάτρου κανένα ηλεκτρονικό μέσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει». Η προπώληση για την παράσταση θα ξεκινήσει σύντομα με προσφορά για τις τέσσερις πρώτες παραστάσεις στα 8 ευρώ.

Ταυτότητα παράστασης

Το βεραμάν φόρεμα
Κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Άννα Βαγενά
Πρεμιέρα: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου We Will
Πού: Θέατρο «Μεταξουργείο», Ακαδήμου 14 και Κεραμικού-πλατεία Αυδή, τηλ. 210-5234382.
Πότε: Κάθε Πέμπτη στις 20:00 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2021
Διάρκεια: 60’
Προσφορά για κρατήσεις μέσω Viva για τις 4 πρώτες παραστάσεις (8, 15, 23, 29 Οκτώβρη: 8,00€.
Γενική είσοδος: 12,00€.