Οκτώβριος 31, 2020

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού για το τσιμέντο στην Ακρόπολη

Η ανακοίνωση βγήκε αργά χθες το βράδυ μετά τις αντιδράσεις και τις αναρτήσεις φωτογραφιών στα social media.
Ανακοίνωση σχετικά με τις διαδρομές ΑμεΑ στην Ακρόπολη

Απαντώντας στις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στα social media για το έργο «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ:

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές που επιστρώνονται στο Βράχο της Ακρόπολης ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων​ επισκεπτών όλα αυτά τα χρόνια το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ, και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες.

Αναμένουμε αν θα υπάρξουν επίσημες αντιδράσεις από αρχαιολογικούς και άλλους φορείς.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με παλιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου, το έργο της διάστρωσης των διαδρομών συμπληρώνει το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών προσβασιμότητας της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη, δημιουργούνται νέες διαδρομές, οι οποίες επιστρώνονται με ειδικό κονίαμα, ενώ δημιουργούνται πλατώματα για την καλύτερη θέαση των μνημείων. Οι νέες διαδρομές αναπτύσσονται σε ευθείες και τεθλασμένες γραμμές, ενώ αποφεύγονται καμπύλες κατά το σχεδιασμό. Τόσο οι διάδρομοι των επισκεπτών όσο και τα πλατώματα διαστρώνονται με το ίδιο υλικό.

Η χρωματική διαφοροποίηση αξιοποιείται μόνο για τη δήλωση τον αρχαίων οδεύσεων. Ως εκ τούτου, διακρίνεται χρωματικά μόνο η οδός Παναθηναίων (δηλαδή το τμήμα της διαδρομής από τα Προπύλαια έως τη ΒΑ γωνία του Παρθενώνα) και αργότερα η βόρεια οδός, ενώ όλα τα πλατώματα και οι συμβατικές διαδρομές αποδίδονται με άλλη απόχρωση υλικού. Επίσης επισημαίνονται με διαφοροποίηση υλικού ή χρώματος τα όρια σημαντικών, αλλά αθέατων μέχρι πριν, κτισμάτων επί του βράχου. Οι νέες διαστρωματώσεις φέρουν μέσο πάχος 8 εκατοστών και είναι κατασκευασμένες από υλικά με μεγάλη αντοχή, συμβατά με τα μνημεία.