Μάιος 18, 2020

Θερινά σινεμά: οι αιθουσάρχες αποκαλύπτουν πώς προετοιμάζονται ώστε να μας υποδεχτούν με ασφάλεια

Περιμένοντας τους τελικούς κανόνες λειτουργίες αλλά και την ανταπόκριση του κοινού, ετοιμάζονται αισιόδοξα για μια σεζόν με μειωμένη πληρότητα αλλά ενδιαφέρουσα κινηματογραφική σοδειά.

«Εδώ στα βόρεια όλοι με ρωτάνε πότε ανοίγουμε, όχι πόσες θέσεις θα έχουμε ή πώς θα απολυμαίνουμε το χώρο», μας λέει ο κ. Χρήστος Λυμπερόπουλος, ιδιοκτήτης της κλασικής κηφισιώτικης Μπομπονιέρας και της Αλίκης στη Δροσιά, μεταφέροντας την ανυπομονησία του κοινού να ξαναπεράσει δροσερές βραδιές στους θερινούς κινηματογράφους. Μέχρι όμως να απολαύσουμε ξανά από την 1η Ιουνίου την αγαπημένη συνήθεια χωρίς την οποία δεν νοείται το καλοκαίρι, αναμένονται από το υπουργείο Πολιτισμού εξειδικευμένες οδηγίες λειτουργίας, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου για την επανεκκίνηση του πολιτιστικού τομέα, το όριο πληρότητας στους θερινούς ορίζεται στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ υπάρχει σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας και αντισηπτικού. Αυτό που περιμένουν να μάθουν οι αιθουσάρχες, οι οποίοι αυτές τις μέρες καθαρίζουν τους χώρους και υπολογίζουν πώς θα τηρήσουν την προβλεπόμενη πληρότητα, είναι σε ποιες αποστάσεις μεταξύ τους θα μπορούν να κάθονται οι θεατές αλλά και ποιοι κανόνες υγιεινής θα εφαρμόζονται. Στις ανακοινώσεις του υπουργείου πάντως δεν αναφέρθηκε τίποτα για μείωση του ΦΠΑ 24%, όταν σε άλλα πολιτιστικά θεάματα είναι 6%. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να φέρει μείωση του εισιτηρίου ή προσφορές.

Η πτώση των εσόδων είναι αναμενόμενη λόγω της μειωμένης πληρότητας, ωστόσο οι αιθουσάρχες εύχονται η πορεία της πανδημίας και η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού να επιτρέψει να αυξηθεί η πληρότητα στο 50% ή παραπάνω. Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχει στάση αναμονής για την προθυμία του κοινού να επισκεφτεί τους θερινούς. Ο κ. Γιώργος Γκράτσιος, υπεύθυνος της Αίγλης, αναρωτιέται «αν ο κόσμος θα είναι φοβισμένος κι αν θα είναι πιο προσεκτικός ανάλογα με το ηλικιακό προφίλ του». Δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος και αν κάποιες αίθουσες θα καταφέρουν στο τέλος της σεζόν να βγάλουν τα έσοδά τους – η Αίγλη πάντως στην καρδιά του καταπράσινου Ζαππείου θα ανοίξει με τους κανόνες της εστίασης και το μικρό μπαλκονάκι όπου μπορείς να δεις ταινία δειπνώντας.

Ενδεικτική για την πιθανή στάση του κοινού είναι μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε online πλατφόρμα από την εταιρεία διανομής One From The Heart. 1026 συμμετέχοντες, από τους οποίους το 62% είναι μεταξύ 26-45 ετών, στην ερώτηση αν νιώθουν άγχος σχετικά με την επόμενη έξοδο σε ένα σινεμά, το 29% απάντησε «καθόλου άγχος», το 55% «σχετικό άγχος», το 10% «πολύ άγχος» και «μεγάλη ανησυχία» το 6%. Επίσης, στην ερώτηση «Ποια είναι τα θέματα που ενδέχεται να σας επηρεάσουν στο να μην πάτε άμεσα σινεμά αφού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα;», το 32% απάντησε ο φόβος μόλυνσης, το 6% η τιμή εισιτηρίων, το 15% η έλλειψη διαθεσιμότητας νέων ταινιών, το 2% αλλαγή στις συνήθειες (streaming) και το 42% η ανασφάλεια σχετικά με επαρκή μέτρα προστασίας στο σινεμά. Σημειώνουμε, βέβαια, ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29/4 και 3/5, όταν δεν είχε ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων και δεν είχε δοκιμαστεί με επιτυχία η μετάβαση στη νέα καθημερινότητα.

Η έξοδος, τελικά, στα θερινά μοιάζει να είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους ψυχαγωγίας, χωρίς συνωστισμό: «Θεωρητικά, δεν έχεις να φοβάσαι κάτι, γιατί βρίσκεσαι σε ανοιχτό χώρο που αερίζεται ανεμπόδιστα. Οι θεατές θα κάτσουν στη θέση τους μακριά από άλλους, δεν θα κυκλοφορεί κάποιος πάνω από το κεφάλι τους, θα δουν την ταινία και θα φύγουν από διαφορετική έξοδο σε κάποιες αίθουσες, ενώ στην αλλαγή θα γίνει ο καθαρισμός που προβλέπεται», επισημαίνει ο κ. Λυμπερόπουλος.

Το ζήτημα που προκύπτει για την ομαλή λειτουργία των θερινών είναι η ρύθμιση της ροής εισόδου και εξόδου του κοινού. Με τη μειωμένη πληρότητα, είναι πιθανό να εξαντλούνται τα εισιτήρια ή να δημιουργούνται μεγάλες ουρές στα ταμεία. Εδώ θα πρέπει να δείξουν προνοητική συμπεριφορά και οι θεατές, δηλαδή να προσέρχονται νωρίς για να προμηθευτούν τα εισιτήρια και τα απαραίτητα από τα κυλικεία κι έπειτα να πιάσουν τη θέση τους. Οι αιθουσάρχες πάντως επεξεργάζονται τρόπους για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση και έναρξη της προβολής. Όπως μας λέει ο κ. Γκράτσιος, στην Αίγλη θα προτυπώνονται εισιτήρια ώστε να μην περιμένει κάποιος στην ουρά του ταμείου, ενώ θεωρεί ότι ο αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενούν είναι μικρός, οπότε θα μπαίνουν γρήγορα.

Online κράτηση μάθαμε ότι θα είναι δυνατή σε κάποιες αίθουσες, ενώ ο κ. Λυμπερόπουλος μας είπε ότι θα το εξετάσει αφού δει πρώτα πώς θα πάνε τα πράγμα τις πρώτες εβδομάδες: «Αν διαθέσω έναν αριθμό εισιτηρίων διαδικτυακά, θα πρέπει να βάλω μια σήμανση για έγκαιρη προσέλευση, τουλάχιστο μισή ώρα πριν, ώστε να κάτσει ο θεατής όπου προτιμά. Αν κάποιος έρθει στο παρά ένα με προπληρωμένο εισιτήριο, είναι πιθανό να βρει σκόρπιες θέσεις ή στις μπροστινές σειρές και να δυσανασχετήσει. Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες και δεν είναι βιδωμένες, οπότε, ακόμη κι αν τις αριθμήσω, μπορεί κάποιος να μετακινήσει μια καρέκλα για να κάτσει με την οικογένειά του. Τέτοια προβλήματα μπορεί να προκύψουν με τα προπληρωμένα εισιτήρια».

Οι «Αταίριαστοι» με τον Ντανί Μπουν και τον Φιλίπ Κατρίν είναι μία από τις γαλλικές κωμωδίες της καλοκαιρινής σεζόν

Με την τήρηση των κανόνων από τους αιθουσάρχες και τη δική μας συνεργάσιμη συμπεριφορά, η καλοκαιρινή σεζόν στα θερινά προβλέπεται να μας κάνει να αφήσουμε πίσω την πρωτοφανή εμπειρία του lockdown. Θα έχουμε άλλωστε να δούμε και ενδιαφέρουσες ταινίες, παρόλο που δεν θα βγουν κάποια πολυαναμενόμενα στουντιακά μπλοκμπάστερ. Από την επικοινωνία μας με τις εταιρείες διανομής, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επαρκής αριθμός τίτλων για να καλυφθεί με ενδιαφέρον η σεζόν, από τις –ταιριαστές με την ατμόσφαιρα των θερινών– ευρωπαϊκές κομεντί μέχρι σίκουελ και από ταινίες με γνωστούς πρωταγωνιστές μέχρι επανεκδόσεις. Εκτός απροόπτου, το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν θα βγει στις 16/7, το ντισνεϊκό «Μουλάν» στις 30/7 και το «Wonder Woman 1984» στις 20/7. Ενδεικτικά, ταινίες που περιμένουμε είναι το «Ava» με την Τζέσικα Τσαστέιν, το ψυχροπολεμικό «The Courier» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, οι «Αταίριαστοι» και τα «Πουλιά στον αέρα» με τον Ντάνι Μπουν, το υστερικά αστείο «Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα» σε επανέκδοση, το animation «Φύγαμε» της Pixar, το τρίτο «Κάλεσμα» και το ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζάκσον «The Beatles: Get Back».

Μια ιδιαίτερη επισήμανση έκανε ο κ. Λυμπερόπουλος για το μήνυμα που θα δώσει η κίνηση στους θερινούς κινηματογράφους: «Τα θερινά είναι προάγγελος για τα χειμερινά. Αν το καλοκαίρι ο κόσμος δει ταινίες, αν τις ευχαριστηθεί και με την προϋπόθεση ότι θα φθίνει η πανδημία, τότε θα δημιουργηθεί μια καλή διάθεση και ροή που θα συνεχιστεί το χειμώνα. Άλλο να ξεκινούσαμε κατευθείαν το χειμώνα με μια μεγάλη ταινία σε μια χειμερινή αίθουσα με μεγαλύτερα έξοδα όπου δεν θα έμπαινε ο κόσμος λόγω δισταγμών, κι άλλο να λυθεί και να ξεθαρρέψει από τώρα σιγά-σιγά».