Οκτώβριος 13, 2020

Τα καρουζέλ του Sonke είναι η πιο ονειρική έκθεση που θα δεις στην Αθήνα

Ο άμεσα αναγνωρίσιμος street artist εκθέτει μία νέα σειρά έργων στο χώρο τέχνης G.E. Kapopoulos στο Μοναστηράκι.

Τα murals του Sonke δεν λείπουν από καμία λίστα με τα καλύτερα δείγματα street art της Αθήνας. Την υπογραφή του την αναγνωρίζες αμέσως αντικρίζοντας τις γυναίκες με τα κλειστά μάτια και τα πλούσια μαλλιά, τα οποία έχουν «απλωθεί» και σε τοίχους στο Παρίσι και το Βερολίνο. Τώρα ο Sonke επιστρέφει με μία νέα ενότητα έργων, που εκτίθενται από τις 19 Οκτωβρίου στο χώρο τέχνης G.E. Kapopoulos με τίτλο «Blaue Reiter» («Γαλάζιος Καβαλάρης»).

Ο Sonke επιστρέφει στην παιδική του ηλικία, ανασύρει μνήμες από το λούνα παρκ και στέκεται ιδιαίτερα στα καρουζέλ, που στροβιλίζονται αρμονικά για να μας οδηγήσουν σε κόσμους ονειρικούς. Το μπλε άλογο γίνεται το όχημα απόδρασης, ένα δυνατό σύμβολο κίνησης και αναγέννησης που σηματοδοτεί την ελευθερία και την ψυχική ανάτασή μας.

Οι έφιππες κοπέλες με τα ξέπλεκα μαλλιά και οι αναβάτες με τα σπαθιά γίνονται οι εκφραστές της ανεμελιάς. Ωστόσο οι μορφές παραμένουν μελαγχολικές, καθώς τα πρόσωπα γέρνουν στο πλάι και τα μάτια παραμένουν κλειστά. Τα χρώματα είναι έντονα, σαν τους μαρκαδόρους της παιδικής ιχνογραφίας. Ο Sonke δίνει χρώμα στα καρουζέλ και τα άλογα του, κρατώντας το ασπρόμαυρο για τις φιγούρες του. Άλλες φορές στη θέση του αλόγου βάζει ένα αυτοκινητάκι ή αεροπλανάκι, αγαπημένα σύμβολα της παιδικής ηλικίας. Τα πουλιά που πετούν γύρω τους, γίνονται ένα με τα καρουζέλ του και συνδέουν τους κύκλους δουλειάς του καλλιτέχνη.

Ο Sonke κάνει μια νοητή, ασυνείδητη συνάντηση με τον Καντίνσκι και το καλλιτεχνικό κίνημα του Γαλάζιου Καβαλάρη, εκατό και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή του, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη ανατροφοδοτείται, γεννά νέες εμπνεύσεις που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον.

Όπως σημειώνει για την έκθεση η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού: «Κινούμενος ανάμεσα στην urban art και την αστείρευτη δυνατότητα του στροβιλιστικού αρχαιοελληνικού σχεδίου αλλά και του στιλπνού ονειρικού γοτθικού χρώματος, ισορροπώντας ανάμεσα στη ρυθμική ασπρόμαυρη καμπύλη επανάληψη της γραμμής και την κύκλια αφήγηση του νυχτερινού μπλε τοπίου, αιωρούμενος ανάμεσα στους έφιππους ακροβάτες του Σαγκάλ και σε παιδικές μονοκονδυλιές που ακουμπούν σε φτερά πηγαίας και ανεξάντλητης φαντασίας, προτείνοντας απεικονιστικά αφηγήματα που ανατρέπουν το συμβατό και διασχίζοντας με θάρρος και χιούμορ τη νεραϊδοχώρα του νου, ο Sonke σχεδιάζει ένα μαγικό και περιστρεφόμενο έφιππο συγκινησιακό σύμπαν με ανεξερεύνητα βάθη και καλλιγραφικά περιγράμματα».

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.