Μάιος 18, 2020

Μόλις ανακοινώθηκε η πρώτη νέα θεατρική παραγωγή του χειμώνα

Πρόκειται για τη «Συνοικία το Όνειρο», που είχε γυρίσει σε ταινία το 1961 ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, θέλοντας να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της αγωνίας και της αβεβαιότητας που αυτό τον καιρό κυριαρχεί ανάμεσα στους καλλιτέχνες αλλά και γενικότερα στα επαγγέλματα που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τις τέχνες, ανακοινώνει το εναρκτήριο θεατρικό έργο της κεντρικής του σκηνής.

Ο Σωτήρης Χατζάκης διασκευάζει θεατρικά και σκηνοθετεί το σενάριο του Τάσου Λειβαδίτη και του Κώστα Κοτζιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Συνοικία το Όνειρο», η οποία κυνηγήθηκε από τη λογοκρισία της εποχής. Το σημείωμα του σκηνοθέτη αναφέρει: «Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ακολουθώντας τα βήματα του ιταλικού νεορεαλισμού, δημιουργεί μία έξοχη ταινία-τοιχογραφία της Ελλάδας, που έγινε θρύλος. Λογοκρίθηκε, κόπηκαν σκηνές, εξαφανίστηκαν τα αρνητικά. Ακόμη και έτσι όμως, δεν παύει μέχρι και σήμερα να μας αγγίζει βαθιά μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες που αφηγείται. Μικροί άνθρωποι, μεγάλα όνειρα, έρωτες, καυγάδες, προσδοκίες, γλέντια, θρήνοι, μα πάνω από όλα μία μεγάλη συλλογική καρδιά. Η καρδιά της κοινότητας, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης και της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον. Τόσο επίκαιρα και σύγχρονα. Και θα συνεχίσουν να είναι, όσο η ελληνική ψυχή παραμένει ζωντανή και όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανέστιοι και αποσυνάγωγοι της κοινωνίας».

Στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν οι Μάνος Βακούσης, Γιωργής Τσαμπουράκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και Κατερίνα Σπάρταλη – στους ρόλους που είχαν ερμηνεύσει οι Μάνος Κατράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη και Αλέκα Παΐζη αντίστοιχα.

Στο έργο πρωταγωνιστούν επίσης η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, ανάμεσα τους και το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τα οποία στην παράσταση θα αποδοθούν ζωντανά από ορχήστρα με ερμηνευτή τον Ζαχαρία Καρούνη.

Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 9 Οκτωβρίου και η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα, προσαρμοσμένη στις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης κοινού και καλλιτεχνών που θα ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού.