Ιούλιος 5, 2020

Σπάνιες φωτογραφίες από την ιστορία του Hilton Αθηνών

Με αφορμή την επαναλειτουργία μίας από τις μεγαλύτερες και θρυλικότερες ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, ξεφυλλίζουμε το άλμπουμ της ιστορίας του.

Ένα από τα πιο περίεργα θεάματα μέσα στο lockdown ήταν να βλέπεις τον επιβλητικό όγκο του Hilton Αθηνών σκοτεινό. Όπως το 1963 τα (τριήμερα) εγκαίνιά του σήμαναν μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, έτσι και τώρα η επαναλειτουργία του, από την 1η Ιουλίου, αναπτερώνει συμβολικά το ηθικό για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στην Αθήνα.

Τοπόσημο της Αθήνας, το Hilton Αθηνών οικοδομήθηκε μεταξύ 1958-1963 πάνω σε μελέτη των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρου Στάικου. Ο όγκος και η αρχιτεκτονική του δίχασε το κοινό. Κάποιοι το θεωρούσαν έναν «ουρανοξύστη» που ερχόνταν σε σύγκρουση με την Ακρόπολη, και άλλοι, όπως ο ίδιος ο ιδιοκτήτητς της αλυσίδας, Κόνραντ Χίλτον, ως «το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Κόνραντ Χίλτον, Παναγής Παπαληγούρας και Στρατής Ανδρεάδης
Ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας την εποχή της οικοδόμησης του Hilton

Οι δυο στενές όψεις φέρουν τις ανάγλυφες παραστάσεις του Γιάννη Μόραλη. Οι παραστάσεις απεικονίζουν τα κύρια στοιχεία της ελληνικής φιλοξενίας, όπως η θεά Αθηνά, ένα καράβι, ένας βωμός με τις προσφορές ιερειών, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, ένας ίππος και άλλα σχετικά θέματα.

Το Galaxy Bar στο rooftop
Το Βυζαντινό στο ισόγειο
Η αίθουσα Τερψιχόρη

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών φιλοξένησε δημοφιλείς προσωπικότητες, από αρχηγούς κρατών και καλλιτέχνες μέχρι επιστήμονες διεθνούς κύρους, αποτελώντας σημείο αναφοράς του διεθνούς τζετ σετ αλλά και της κοσμικής ζωής της Αθήνας.

Έλα Φιτζέραλντ

Τζούλι Νίξον Αϊζενχάουερ
Χίλαρι Κλίντον
Αριστοτέλης Ωνάσης και Σταμάτης Κόκοτας
Σίρλεϊ Μπάσεϊ

Ειδικά τα καλοκαίρια του, η πισίνα του ισογείου, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή πισίνα στο κέντρο της πόλης, ήταν σταθερό σημείο συνάντησης.

Η Μελίνα Μερκούρη στην πισίνα

Ο χρυσός ολυμπιονίκης της κολύμβησης Μαρκ Σπιτς στην πισίνα