Σεπτέμβριος 9, 2020

Πύργος Βασιλίσσης: η ιδανική επίσκεψη για λάτρεις της Ιστορίας και του κρασιού στο Ίλιον

Στο σημαντικό αυτό μνημείο της νεότερης Ελλάδας, θα περιηγηθείς στη βασιλική έπαυλη, στο κτήμα που δημιούργησε η Αμαλία με όραμα για μια πρότυπη αγροτική εγκατάσταση, και στον βιολογικό αμπελώνα.

Βασικό μέλημα της βασίλισσας Αμαλίας αναδείχθηκε σε όλη της την περίοδο της βασιλείας του συζύγου της, Όθωνα, η αναμόρφωση των χώρων πρασίνου στην Αθήνα και ιδιαίτερα η δημιουργία του Βασιλικού Κήπου της Αθήνας. Χωρίς να έχει τελειώσει η ολοκλήρωση του βασιλικού κήπου, αποφάσισε να αγοράσει μια μεγάλη έκταση γης βόρεια της Αθήνας, κοντά στο σημερινό Ίλιον.

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου από αρχιτέκτονα που παραμένει άγνωστος. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού κατʼ απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στη Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Οι ομοιότητες των δύο κτηρίων ξεκινούν από τα εξωτερικά γνωρίσματα (πολυγωνικοί πύργοι, επάλξεις, τοξωτά παράθυρα), συνεχίζονται στον πυλώνα της εισόδου και επεκτείνονται στο εσωτερικό του, στους χώρους, στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα.

Η έντονα κυανή ατμόσφαιρα των τοίχων και της οροφής με τη χρυσή γεωμετρική διακόσμηση, το ξύλινο πάτωμα από διαφορετικά είδη ξύλου στα πρότυπα της σχολής του Μονάχου, ο χρυσοποίκιλτος και έντονα χρωματικός σε μπλε και κόκκινες ζώνες διάκοσμος, τα μικροέπιπλα και τα φωτιστικά σε καθαρά γοτθικό ρυθμό, αναδεικνύουν τη βούληση της Αμαλίας να προβάλει μια ρομαντική διακοσμητική τάση.

Το ισόγειο καταλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής και τα βασιλικά υπνοδωμάτια, ενώ στον όροφο υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αίθουσα με τα εμβλήματα της Ελλάδας, της Βαυαρίας και του Όλντενμπουργκ πάνω σε έντονο γαλάζιο φόντο με χρυσές διακοσμήσεις. Ο άμεσος περιβάλλων χώρος, καταπράσινος, με τους φοίνικες να κυριαρχούν, στολίζεται από αγάλματα ρομαντικού ύφους, σαρκοφάγους κι ένα σιντριβάνι.

Με νόμο του μεσοπολέμου που απαγόρευε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οικογένεια Σερπιέρη, στην οποία είχε περάσει το κτήμα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του στο Ελληνικό Δημόσιο και να κρατήσει μόνο 250 στρέμματα μέσα στα οποία βρίσκεται σήμερα και ο Πύργος Βασιλίσσης. Η τεράστια έκταση του κτήματος αποτελεί σήμερα το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. O Πύργος Βασιλίσσης σήμερα ανήκει στην Γεωργοκτηνοτροφική Εμπορική Κτηματική Εταιρία Ιλίου Α.Ε.

To κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης γεννήθηκε από το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για την δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής εγκατάστασης, στην οποία θα δοκιμάζονται καινούριες παραγωγικές μέθοδοι για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας. Τα αμπέλια ήταν μια από τις πρώτες καλλιέργειες του κτήματος. Ο χαρακτήρας του πρότυπου κέντρου γεωργίας που είχε δώσει η εμπνευστής του κτήματος, εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η καλλιέργεια του αμπελώνα των 40 στρεμμάτων είναι βιολογική, όπως και των υπόλοιπων καλλιεργειών του κτήματος (φιστικιές, ελιές). Ο αμπελώνας βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόταν ο αμπελώνας την εποχή της Αμαλίας, και γίνεται προσπάθειά επέκτασής του σε 20 ακόμα στρέμματα. Γίνεται επίσης προσπάθεια ολοκληρωμένης διαχείρισης των προϊόντων και υποπροϊόντων του κτήματος (κομποστοποίηση, επεξεργασία κοπριάς αλόγων, κ.α.). Οι ποικιλίες των σταφυλιών που φύονται είναι οινοποιήσιμες, ελληνικές και ξένες (ευρωπαϊκές), λευκές και ερυθρές.

Στις νέες φυτεύσεις φυτεύονται μόνο ελληνικές ποικιλίες, για περισσότερη διερεύνηση του δυναμικού του ελληνικού αμπελώνα. Στόχος είναι να παράγονται όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας σταφύλια, από τα οποία μπορούν να παραχθούν εκλεκτής ποιότητας οίνοι, άλλοι αρωματικοί και νευρικοί, ιδανικοί για άμεση κατανάλωση και άλλοι στιβαροί, δυναμικοί και πολύπλοκοι οι οποίοι θέλουν παλαίωση για να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους.

Πέρα από τις καλλιέργειες η Βασίλισσα Αμαλία είχε δημιουργήσει επίσης στο κτήμα ένα πρότυπο κέντρο κτηνοτροφίας με πολλά οικόσιτα ζώα. Σήμερα στο κτήμα συναντάμε άλογα, κότες και μελίσσια. Η ενοικίαση των στάβλων δίνει τη δυνατότητα στα άλογα να φιλοξενούνται και να αθλούνται σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Στο κτήμα του Πύργου πέρα από τις ελιές και τις φιστικιές συναντάμε αμυγδαλιές, μουριές, πεύκα και κυπαρίσσια ενώ καλλιεργούνται και αρωματικά φυτά, τα οποία πωλούνται στο πωλητήριο του Πύργου.

Ο Πύργος Βασιλίσσης και το κτήμα είναι επισκέψιμα μόνο μέσα από προγραμματισμένες ξεναγήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται και πάλι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου μπορείς να το βρεις εδώ. Ειδικά αυτή την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, θα πραγματοποιήσει μία τρίωρη ξενάγηση η οποία περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή και στάσεις στο οινοποιείο-εμφιαλωτήριο, στους στάβλους με τα άλογα, στον βιολογικό αμπελώνα, στις καλλιέργειες των βιολογικών βοτάνων, στους κήπους και στο εσωτερικό του Πύργου. Η βόλτα θα ολοκληρωθεί με γευστική δοκιμή των βιολογικών κρασιών με συνοδεία χορτόπιτας και τυριών. Πληροφορίες για το πρόγραμμα, το κόστος και εγγραφές στο email [email protected] (φωτογραφίες: Ηλίας Γεωργουλέας)