Νοέμβριος 26, 2020

Πολιτισμός online: οι προτάσεις μας για ψηφιακή ψυχαγωγία σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

Καθημερινά επιλέγουμε παραστάσεις, ταινίες, συναυλίες και άλλα διαδικτυακά events, που είναι διαθέσιμα δωρεάν ή με εισιτήριο ώστε να στηρίξουμε τους ανθρώπους τους πολιτισμού.

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (δωρεάν)

Ελληνικό είναι το πρόγραμμα των σημερινών διαδικτυακών προβολών της διοργάνωσης, με εξαίρεση την cult βρετανική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το Τέλος του Κόσμου». Στον κυπριακό «Πολίτη Τρίτης Ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη, ένας ηλικιωμένος μοναχικός άντρας περνάει τα βράδια του στα νοσοκομεία, στο «Από το Χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα τρεις Βορειοηπειρώτες περνούν πεζοί την ελληνοαλβανική μεθόριο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, ενώ στο «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα ο νεαρός Άρης ζει διχασμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους. Αν έχεις χρόνο για μία μόνο ταινία, αυτή πρέπει να είναι το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, μια περιπλάνηση σε έναν τόπο φορτωμένο με μύθους. Οι ταινίες του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι διαθέσιμες από σήμερα στις 10 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ. αύριο Παρασκευή κατόπιν εγγραφής στην πλατφόρμα Cinesquare.

Ομιλίες για τον Covid-19 από το ΚΠΙΣΝ (δωρεάν)

Καθώς βιώνουμε την πανδημία, ο περιορισμός της κοινωνικότητας μας αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Σε αυτήν την ομιλία, θα αναζητηθούν οι αιτίες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητο να τίθεται σε περιορισμό η κοινωνικότητα των πολιτών. Επιπλέον, θα συζητηθεί ο βαθμός στον οποίο οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στην Ελλάδα διαφέρουν από τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες. Ομιλητές είναι οι Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Θεραπευτικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, και Γεώργιος Σαρόγλου, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ. Η ομιλία θα μεταδοθεί σε live streaming στις 7 μ.μ.

Επιστημονικό stand-up comedy από τους Science Reactors (δωρεάν)

Η ομάδα που εκλαϊκεύει την επιστήμη μέσα από το χιούμορ συμμετέχει στη φετινή διαδικτυακή Βραδιά του Ερευνητή, που συνδιοργανώνουν ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Σε αυτή την κωμική παράσταση με την ασυνήθιστη θεματολογία συμμετέχουν τα μέλη των Science Reactors Ερμής Ζαχαρόπουλος, πληροφορικός, Κώστας Περιστέρης, γιατρός γυναικολόγος, Αντωνία Καραμολέγκου, γλωσσολόγος, Γιάννης Κοντογιάννης, αστροφυσικός και Δημήτρης Παπαγεωργίου, φυσικός.

Συζήτηση για την γυναίκα και τη θηλυκότητα στην Ελλάδα του σήμερα από τη Στέγη (δωρεάν)

Οι συμμετέχουσες μοιράζονται καθημερινές εμπειρίες σεξισμού, ενώ μιλούν για τα έμφυλα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ανακαλούν μνήμες περιστατικών έμφυλης βίας, όπως βιώθηκαν από τις ίδιες, και παράλληλα προσεγγίζουν το αποτύπωμα της κακοποίησης στη συλλογική συνείδηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεσμική αντιμετώπιση που συχνά επανατραυματίζει τα θύματα έμφυλης βίας.

«Trust» από τη Schaubühne (δωρεάν, με προαιρετική συνεισφορά)

Ο βερολινέζικος θεατρικός οργανισμός συνεχίζει τη διαδικτυακή μετάδοση παραγωγών του. Στο «Trust», ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Falk Richter και η χορεύτρια και χορογράφος Anouk van Dijk διευρευνούν μέσα από μία χοροθεατρική παράσταση τα ασταθή θεμέλια και τους μηχανισμούς των ανθρώπινων δεσμών σε περιόδους κρίσεων. Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση, στα γερμανικά, είναι διαθέσιμη μέχρι αύριο Παρασκευή 27/11 το απόγευμα εδώ.

Φεστιβαλικές ταινίες στο Ertflix (δωρεάν)

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης προσφέρει αυτήν τη στιγμή 46 ταινίες στη βιβλιοθήκη της, μεταξύ των οποίων δημιουργίες βραβευμένων σκηνοθετών σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς, άλλο ένα αιχμηρό κοινωνικό δράμα για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης από τον σοσιαλιστή Βρετανό σκηνοθέτη, το «Τζίντζερ και Ρόζα» της Σάλι Πότερ, μια ιστορία ενηλικίωσης δύο έφηβων κοριτσιών στο Λονδίνο του 1960, το αντισυμβατικό λαβ στόρι «Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά» του Τομά Καγέ που βραβεύτηκε στις Κάνες, και η «Τελευταία Επιθυμία» του Μπίλι Μπομπ Θόρντον με ένα πρώτης κλάσης καστ. Το Ertflix είναι διαθέσιμο μέσω app σε κινητά τηλέφωνα, σε υπολογιστές και smart τηλεοράσειςs.