Οκτώβριος 29, 2020

Πολιτισμός online: 5 άκρως ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις στην οθόνη σου

Όσο το social distancing συνεχίζεται, εμείς βλέπουμε τέχνη και σινεμά και ξεφυλλίζουμε καινούργια βιβλία στο διαδίκτυο.

Δες ταινίες του «άλλου ισπανικού κινηματογράφου»

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Φεστιβάλ της Σεβίλλης και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας (FeCHA), παρουσιάζει τον κύκλο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου «Νέες σινεφιλίες: Το πνεύμα αντίστασης του άλλου ισπανικού κινηματογράφου». Ως «άλλος ισπανικός κινηματογράφος» χαρακτηρίστηκε τμήμα της κινηματογραφικής παραγωγής της γενιάς δημιουργών των αρχών του αιώνα. Ο κύκλος «Νέες σινεφιλίες» έχει ως στόχο να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό αυτή τη νέα πτυχή της πιο ανεξάρτητης και δημιουργικής κινηματογραφικής παραγωγής της Ισπανίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών, που θα είναι διαθέσιμες κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου από τις 9 μ.μ. για 48 ώρες. Το link για την κάθε ταινίας θα αναρτάται στα site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. (φωτό από την ταινία «Niñato», που θα είναι διαθέσιμη 6-8/11)

 

Κάνε έναν περίπατο στις γκαλερί της Art Athina

Η μακρόβια εικαστική διοργάνωση, που παρουσιάζει ένα πανόραμα των τάσεων και των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν αθηναϊκές και όχι μόνο γκαλερί, πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά. Τα ψηφιακά viewing rooms θα παραμείνουν «ανοιχτά» μέχρι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, με 59 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάζουν σε αυτά αντιπροσωπευτικά έργα τους. «Ξεκλείδωσέ» τα εδώ. (φωτό: το έργο «130.000 on July 4th, 2020» της Georgia Lale από την γκαλερί a.antonopoulou.art.)

 

Online συζήτηση με θέμα «Αρχιτεκτονική ιστορία και σύγχρονη πόλη»

Μπορεί το αρχιτεκτονικό παρελθόν να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης ή μια πυξίδα για την αναβάθμιση της καθημερινότητας; Είναι η ιστορία κτιρίων, δρόμων, δημοσίων χώρων χρήσιμο εργαλείογια μια πιο δημιουργικήαξιοποίηση τους σήμερα; Πώς μπορεί οι σύγχρονες ανάγκες να συμβαδίσουνμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά; Αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης εστιάζει στην αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη ζωή της σύγχρονης πόλης. Πραγματοποιείται μέσω Zoom τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. με ελεύθερη πρόσβαση κατόπιν προεγγραφής εδώ.

 

Ανακάλυψε τι είναι το χορο-περπάτημα

Το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory Athens συνεργάζονται με την ομάδα Neopost Foofwa και παρουσιάζουν το πρότζεκτ Dancewalk στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ελληνο-ελβετική καλλιτεχνική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων που μας καλεί να χορέψουμε όπου και αν βρισκόμαστε. Το dancewalk είναι μια πρακτική που ανέπτυξε o χορευτής και χορογράφος Foofwa d’Imobilité. Την ερχόμενη Πέμπτη, η περφόρμανς «Dancewalk – Retroperspectives» θα παρουσιαστεί ζωντανά και θα μεταδοθεί με live streaming από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η χορεύτρια Alizée Sourbé θα βρεθεί επί σκηνής για να αφηγηθεί την ιστορία του dancewalk και των 700 και πλέον χιλιομέτρων χορού που έχουν διανυθεί σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο των 50 διαδρομών dancewalk. Παρακολούθησε το live streaming στην ιστοσελίδα του Flux Laboratory, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 2 μ.μ.

 

Βιβλιοπαρουσιάσεις από τον Ιανό

Συνεχίζονται διαδικτυακά οι παρουσιάσεις βιβλίων του Ιανού. Την επόμενη εβδομάδα θα «ξεφυλλίσουμε» τα βιβλία «Το βότσαλο ταξιδεύει» της Μαρίας Ιωαννίδου (Δευτέρα 2/11 στις 6 μ.μ.), «Τα ζώα και εμείς» της Έλλης Βιντιάδη (Τρίτη 3/11 στις 6 μ.μ.) και «Πολιτική Φιλοζωία. Ένα κίνημα γεννιέται» του Νίκου Ράπτη (Πέμπτη 5/11 στις 6 μ.μ.). Οι εκδηλώσεις αυτές θα μεταδοθούν διαδικτυακά από το κανάλι YouTube και τη σελίδα Facebook του Ιανού.