Νοέμβριος 11, 2019

Πίτσα ζουμερή και ελαφριά σε ένα ολοκαίνουργιο spot στα Εξάρχεια

Ένας Ιταλός φωτογράφος κάνει ζουμ στη ναπολιτάνικη παράδοση της πίτσας σε ένα μινιμαλιστικό pizza bar στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου.

Ο Manuel Capurso βγάζει καταπληκτικές φωτογραφίες με θέμα τα μεγάλα αστικά κέντρα και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Φτιάχνει όμως και νοστιμότατη πίτσα στο ολοκαίνουργιο pizza bar Valteziana Pizzeria στα Εξάρχεια, που άνοιξε πρόσφατα μαζί με τη φίλη του Γεωργία Στρατάκη.

Ο Manuel έζησε και δούλεψε στο Λονδίνο τα τελευταία 16 χρόνια αλλά αποφάσισε να μετακομίσει νότια για να αφήσει πίσω του την ανασφάλεια της βρετανικής πρωτεύουσας. Την Ελλάδα την είχε επισκεφτεί πολλές φορές, για να δείξει δουλειά του στην Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης και στο Athens Photo Festival, ενώ στα Εξάρχεια τον τράβηξε η αίσθηση της γειτονιάς και της κοινότητας. Όπως μας είπε, τον ενθουσιάζει που γνωρίζει τους ανθρώπους που μένουν στην πολυκατοικία του και που χαιρετά γνωστούς όταν βγαίνει για καφέ ή ψώνια στην περιοχή.

Για το ντεκόρ του μινιμαλιστικού μαγαζιού στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, χρησιμοποίησε σχολικές καρέκλες από την Αγγλία (έχουν πάνω τους χαραγμένο το έτος 1962) και industrial φωτιστικά από την Αγγλία, τη Γαλλία και την Πολωνία, σε συνδυασμό με το ελληνικό στοιχείο του μωσαϊκού, από το οποίο είναι φτιαγμένη η μπάρα και ο μαγειρικός πάγκος.

Η καταγωγή του Manuel από τη Νάπολη τον οδήγησε κατευθείαν στην παράδοση της πατρίδας του στην πίτσα. Το ζυμάρι, ωριμασμένο για 48 ώρες, ποτίζεται από τα ζουμιά των τυριών, των μανιταριών, της σάλτσας ντομάτας και των αλλαντικών, κάνοντας κάθε μπουκιά απολαυστικά πληθωρική, αλλά με ελαφριά τελική αίσθηση.

Επτά πίτσες υπάρχουν όλες κι όλες στον κατάλογο για να μην μπερδεύεσαι, με πιο ξεχωριστές την πίτσα με ντούγια (το σπάνιο κρεμώδες αλλαντικό από την Καλαβρία), με λουκάνικο και υπέροχα χόρτα φριαριέλι, που έρχονται κατευθείαν από τη Νάπολη, και με γκοργκοντζόλα και κολοκύθι. Στην πίτσα σου μπορείς να προσθέσεις στρατσιατέλα και αλλαντικά κατά βούληση. Στον κατάλογο υπάρχουν επίσης τρεις σαλάτες (απίθανη εκείνη με την καμμένη ντομάτα) και τιραμισού χειροποίητο.

Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, 2121073755