Μάιος 27, 2020

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: πότε ξεκινούν οι επισκέψεις και με ποιους κανόνες

Το ΚΠΙΣΝ δηλώνει αποφασισμένο να προστατεύσει την υγεία του κοινού και των εργαζομένων, επιβάλλοντας έλεγχο της ροής εισόδου και εξόδου.

Μέχρι την πανδημία του κορονοϊού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν ένα από τα μεγάλα success stories και αναδείχθηκε στον πιο αγαπημένο προορισμό των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής. Το 2019 καταγράφηκαν 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ χαρακτηριστικά τον Μάιο του 2019 έγιναν 530.000 επισκέψεις και τον Ιούνιο του 2019 641.000 επισκέψεις.

Στην παρούσα φάση όμως, με τα δεδομένα που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή η πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διάδοση του ιού. Στην ανακοίνωσή του, το ΚΠΙΣΝ αναφέρει ότι ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει το διάστημα 18:00-20:00, στο οποίο, τα σαββατοκύριακα του Ιούνιου του 2019, ο ρυθμός άφιξης των επισκεπτών ξεπερνούσε τους 2.000 την ώρα.

Το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, αλλά με κανόνες και –αναγκαστικά– περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονισμοί οι οποίοι να αποτρέπουν το συνωστισμό τόσο μέσα στο Πάρκο και τους υπόλοιπους χώρους όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου.

Ο μόνος τρόπος που φαίνεται να είναι ο αποτελεσματικότερος για να ελεγχθεί η ροή των επισκεπτών είναι οι επισκέψεις να επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η προεγγραφή θα ελέγχεται σε τρεις πύλες-σημεία ελέγχου. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν κενές θέσεις στις προεγγραφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία σειράς αναμονής η οποία θα προκαλούσε, πολλές φορές, ανεξέλεγκτο συνωστισμό.

Τόσο μέσα στο Πάρκο όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου, θα υπάρχει επιτήρηση από προσωπικό μας και φύλακες ώστε να αποθαρρύνεται ο συνωστισμός. Από τον κανόνα της προεγγραφής θα εξαιρούνται μόνον οι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και οι έγκυοι, για τους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, με έλεγχο, αν χρειαστεί, της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κλπ. Ειδικά για τις ομάδες αυτές στόχος είναι να αποφεύγεται η καθυστέρηση στην είσοδο.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΠΙΣΝ τονίζει ότι θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της υγείας του κοινού και των εργαζομένων. Όπως στα μέσα Φεβρουαρίου τοποθετήθηκαν μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους και εφαρμόστηκαν με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης, έτσι και τώρα, με την ίδια γνώση και επιμέλεια, το ΚΠΙΣΝ δηλώνει αποφασισμένο να προστατεύσει την υγεία του κοινού.

Σε λίγες μέρες θα βγει νέα ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες του συστήματος προεγγραφών, με την ημέρα και ώρα για τις πρώτες προεγγραφές καθώς και με τα σημεία εισόδου.