Ιούνιος 24, 2020

Πάμε βόλτα στις γκαλερί της Αθήνας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφτείς

Οι γκαλερί είναι μέσα σε αυτό το ξεχωριστό καλοκαίρι ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης.

Χρυσόστομος Μουσμουλίδης: Νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμές

Ελληνοαμερική Ένωση

Ο Χρυσόστομος Μουσμουλίδης φιλοτεχνεί τις δικές του κιβωτούς θραυσμάτων στιγμών, γεμάτες ευαισθησία, χρησιμοποιώντας καμβάδες και τελάρα παλαιότερων έργων του. Έργα-μάρτυρες του παλαιότερου εαυτού του τα οποία συνθέτει (τα ράβει) μεταξύ τους, δημιουργώντας έργα που κρύβουν μέσα τους πολλά ακόμη παλαιότερα. Σε ορισμένα από αυτά, πίσω από τις έντονες ραφές-μπαλώματα ενός εαυτού και ενός παρελθόντος χρόνου που δημιουργεί πληγές, των οποίων την ίαση ζητά εναγωνίως, κρύβονται ποιήματα, καταθέσεις ψυχής. Κάθε έργο είναι μία βουβή κραυγή αγωνίας και ένα αποκούμπι του καλλιτέχνη. Αμφισβητώντας όλες τις όψεις της καθημερινότητας και της ζωής, των χρηστικών αντικειμένων και των ανθρώπινων συνηθειών δεκαετιών, βλέπει με παρθένο βλέμμα κάθε αντικείμενο που τον περιβάλλει και το προσαρμόζει στις μοναχικές, κατ’ επιλογήν και κατ’ εξακολούθηση, έξεις του.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

 

Γιάννης Ευθυμίου: Ζωγραφική

Evripides Art Gallery

Είκοσι νέα έργα του καλλιτέχνη, τοπία, πορτρέτα και νεκρές φύσεις, αφηγούνται μέσα από έναν οργανικό διάλογο τις προσωπικές ιστορίες του δημιουργού τους. Κάθε πινελιά αποκαλύπτει εκείνη τη στιγμή που συγκίνησε τον ζωγράφο και τον ώθησε να την αποτυπώσει εικαστικά. Πρόσωπα οικεία, από το στενό του περιβάλλον, αντικείμενα από το δικό του προσωπικό σύμπαν αλλά και τοπία αποκαλύπτουν τη διεισδυτική ματιά του Γιάννη Ευθυμίου. Τη μεγάλη επιθυμία του να αποδώσει τη σχέση του όλου με το μέρος με μια ιδιαίτερη, ανατρεπτική γραφή. Η εκφραστικότητα και η ζωντάνια των πορτρέτων του, επιτρέπουν στο θεατή να μαντέψει τη στενή σχέση του δημιουργού με τα μοντέλα του.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

 

Διονύσης Καβαλλιεράτος: Chorus / Xoρός

Γκαλερί Bernier/Eliades

Στην καινούργια του Καβαλλιεράτου θα παρουσιαστούν 30 σχέδια μεγάλων διαστάσεων πάνω σε χαρτί, που προσεγγίζουν το θέμα του χορού μέσα από μία διαφορετική οπτική. Όπως αναφέρει η επιμελήτρια Πολύνα Κοσμαδάκη: «O καλλιτέχνης συνδιαλέγεται με την παράδοση της κλασικής τραγωδίας και κωμωδίας και σχεδιάζει ένα σώμα ανθρωπόμορφων χαρακτήρων που χορεύουν, παραπέμποντας στην αφηγηματική αλλά και καταλυτική λειτουργία του Χορού στο αρχαίο θέατρο. Ταυτόχρονα οικειοποιείται εικονογραφικά και μορφολογικά στοιχεία από την λαϊκή παράδοση, την ιστορία του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία και τη φύση για μας προσκαλέσει και να μας προκαλέσει να αναστοχαστούμε πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά αλλά και ανθρώπινα ζητήματα, με μέσο πάντα την παρωδία και τον αυτοσαρκασμό». Παράλληλα με την έκθεση στη γκαλερί, ο οργανισμός ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν την γλυπτική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

 

Art Instead

Phoenix Athens

Tο Art Instead ανοίγει έναν διάλογο για τη διάκριση της ψηφιακής και της απτής τέχνης. Εννέα καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, όπως βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφία, ήχος, εκτύπωση και παραστατικές εικόνες. Ο τίτλος της έκθεσης εμπνέεται από τους παράγοντες της απομόνωσης και του περιορισμού και την αίσθηση του φόβου και της ανησυχίας που πολλοί βιώσαμε και είχαμε δυσκολία να αντιμετωπίσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Art Instead προτείνει την τέχνη ως ένα μονοπάτι για την διατήρησης της ελπίδας και της αισιοδοξίας, ενώ επανεξετάζει την καθημερινότητα κάτω από το μικροσκόπιο.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

 

Απόστολος Γεωργίου: Ένας Ένας

Rodeo Gallery

Σε αυτήν τη νέα σειρά έργων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πληθώρα καταστάσεων που συμβαίνουν στους οικείους, απροσδιόριστους εσωτερικούς χώρους του Γεωργίου. Αλλά, αυτή τη φορά, για αλλαγή, κάποιες καταστάσεις γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Η φύση του ανθρώπου ξετυλίγεται σε διάφορα έργα. Απομόνωση, αποτυχία και φαινομενικός παραλογισμός, είναι επαναλαμβανόμενες συνθήκες, τις οποίες υφίστανται τα υποκείμενα του Γεωργίου. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι μη ρεαλιστικές μη πραγματοποιήσιμες. Το κύριο υλικό του καλλιτέχνη είναι η ανθρώπινη φύση και η άβυσσός της. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα μετά την Documenta 14.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.