Απρίλιος 23, 2020

8 τρόποι για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Νέες εκδόσεις, δωρεάν e-books, ηχογραφημένες αναγνώσεις και άλλες ιδέες για να ζήσεις τη χαρά της ανάγνωσης.

Μια εντελώς διαφορετική Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ξημέρωσε σήμερα εν μέσω της πανδημίας. Μπορεί, βέβαια, οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, που συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του κόσμου και βγάζουν τα επόμενα μπεστ σέλερ, να έχουν ματαιωθεί, αλλά η ανάγκη για ανάγνωση είναι ακόμη πιο επίκαιρη σε μια εποχή που οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έχουν περιοριστεί και περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι. Όπως είπε και με σημερινό μήνυμά της στο Facebook η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

Η φετινή παγκόσμια ημέρα του βιβλίου συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο. Μας λείπουν τα βιβλιοπωλεία, οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, οι εκθέσεις βιβλίου, όλοι αυτοί οι συναρπαστικοί χώροι που υποδέχονται και καλλιεργούν τις αναζητήσεις μας. Μας προβληματίζει η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής και διανομής του βιβλίου. Μας λυπεί η μικρή εμβέλεια των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών μας, γιατί εν μέσω πανδημίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική δίοδο συνάντησης του βιβλίου με τους αναγνώστες του, μέσω του δανεισμού. Μας ανησυχεί η βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρότερων, που συμβάλλουν στη ζωντάνια και την ποικιλομορφία του εκδοτικού τοπίου. Παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξη. Το βιβλίο, είτε στη φυσική είτε στην ψηφιακή του μορφή, μας κρατά συντροφιά και μας στηρίζει ψυχολογικά στις συνθήκες απομόνωσης που βιώνουμε όλοι μας. Διευρύνει τα όρια του σπιτιού μας, δίνει ρυθμό στον χρόνο. Επιβεβαιώνει τη θέση-κλειδί που κατέχει στη ζωή μας, ως μέσο πολιτισμού, μάθησης και απόλαυσης – με δυο λόγια ως μέσο ελευθερίας.

Εμείς βρήκαμε πώς να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος όχι μόνο για να αρχίσεις το διάβασμα, αλλά και για να παραγγείλεις βιβλία από βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους υποστηρίζοντάς τους σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

  • Πολλοί εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν δωρεάν e-books για να τα κατεβάσεις και να τα ξεφυλλίσεις σε κινητές συσκευές: στις εκδόσεις Καστανιώτη βρήκαμε βιβλία του Αλέξη Σταμάτη, της Ντόρας Γιαννακοπούλου και του Στέφανου Δάνδολου, και στις εκδόσεις Βακχικόν τους εξαιρετικούς «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν και τα «αποκηρυγμένα» ποιήματα του Καβάφη.
  • Αν παρακολουθείς τις εξελίξεις στην ελληνική λογοτεχνία, ξεχωρίσαμε νέες κυκλοφορίες Ελλήνων συγγραφέων που αξίζει να ανακαλύψεις – ανάμεσά τους η «Δέσποινα» του Αύγουστου Κορτώ και το «Αμαρόκ» του Βαγγέλη Γιαννίση, η νέα περιπέτεια του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη.
  • Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου έχει εγκαινιάσει μία νέα σειρά ηχογραφημένων αναγνώσεων ελληνικής λογοτεχνίας στο πλαίσιο του προγράμματος #snfccAtHome. Μέχρι τώρα η Άννα Κοκκίνου έχει διαβάσει τον «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού και ο Μανώλης Μαυροματάκης την «Ψυχολογία συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη.
  • Στην καραντίνα και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας με μια βιντεοσκοπημένη ανάγνωση ένα από τα συγκινητικότερα βιβλία όλων των εποχών, τον «Μικρό πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί.
  • Στη Web TV της ΕΡΤ θα δεις τα επεισόδια της σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας», όπου η Μικέλα Χαρτουλάρη και ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συναντούν μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας, από τον Τζόναθαν Φράνζεν και τον Έντμουντ Κίλι μέχρι την Ντόνα Λεόν και τον Κόλουμ ΜακΚαν.
  • Η Μισέλ Ομπάμα διαβάζει κάθε Δευτέρα παραμύθια στο YouTube κι εμείς την ακούμε σαν μικρά παιδιά.
  • Ο εκδοτικός οίκος Penguin φιλοξενεί κάθε Τρίτη γνωστούς συγγραφείς, οι οποίοι μιλούν για το πώς περνούν στην καραντίνα και για τα βιβλία που διαβάζουν, ενώ απαντούν και σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολουθεί το live streaming.
  • Χιλιάδες δωρεάν  e-books σε διάφορες γλώσσες θα βρεις στο Project Gutenberg. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, υπάρχει ένα top-100 των βιβλίων με τα περισσότερα downloads – χθες στην κορυφή βρισκόταν το «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Όστεν.