Ιούλιος 30, 2020

Όλη η ρετρό μαγεία των τραγουδιών του μεσοπολέμου σε μια παράσταση με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Ο περιπλανώμενος τραγουδιστής μας τυλίγει στη μαγεία των τραγουδιών του Αττίκ, του Σουγιούλ, του Σακελλάριου και άλλων στο υπαίθριο θέατρο του Κολωνού την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Για ποια γυναίκα γράφτηκε το «Ας ερχόσουν για λίγο» ή το «Δυο πράσινα μάτια»; Ποια μεγάλη διαχρονική επιτυχία απορρίφθηκε από τους παραγωγούς; Ποια τραγούδια γέννησε ο νόμος που ήθελε τις γυναίκες να κυκλοφορούν με μακριά και μόνο φουστάνια και με ποιον παράδοξο τρόπο γίνονταν γνωστά τα τραγούδια εκείνης της εποχής. Αυτά κι ένα σωρό άλλα ερωτήματα απαντώνται στη μουσική παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι…», που παρουσιάζεται στο υπαίθριο θέατρο του Κολωνού την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Με τον «Αττίκ στο Παρίσι…» ο Γιώργης Χριστοδούλου κάνει μια πρωτότυπη πρόταση βασισμένη στα τραγούδια του Αττίκ αλλά και σε μεγάλες επιτυχίες του μεσοπολέμου των Γιαννίδη, Σακελλάριου, Σουγιούλ, Ραπίτη και άλλων. Είναι μια συναυλία που αποκαλύπτει την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε τραγούδι, έτσι ώστε ο θεατής να τα ανακαλύψει και να γοητευτεί από τη μαγεία τους.

Αυτή η μουσική παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, έγινε sold-out και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, φτάνοντας μέχρι τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τις όπερες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Το πρώτο μέρος διατρέχει την άγνωστη ιστορία της ζωής του Αττίκ στο Παρίσι, από την πρώτη μέρα που φτάνει ως φοιτητής της Σορβόνης, αλλά αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές για να σπουδάσει μουσική στο Κονσερβατόριο με σπουδαίους καθηγητές όπως ο Καμίγ Σεντ-Σανς και ο Γκαμπριέλ Φορέ, ενώ παράλληλα ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης και τραγουδοποιός. Μέσα σε λίγα χρόνια γράφει πάνω από 300 τραγούδια που θα τον κάνουν έναν από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες της πόλης του φωτός.

Αυτό το πρώτο μέρος βασίζεται στην έρευνα που ξεκίνησε ο Χριστοδούλου όταν το 2013 βρήκε στο Παρίσι μια παρτιτούρα από τα χαμένα τραγούδια του Αττίκ της παρισινής περιόδου του. Για τρία χρόνια, ψάχνοντας σε αρχεία, βιβλιοθήκες, συλλέκτες και εκδοτικούς οίκους, μάζεψε τραγούδια του καμπαρέ με σκαμπρόζικους στίχους, μελωδικά βαλς και μπολερό, μελοποιημένη ποίηση, μία σύνθεση για πιάνο αλλά και το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Αττίκ. Όλα αυτά, με αρχειακό υλικό και στίχους, τα δισκογράφησε σε μία έκδοση της Μικρής Άρκτου με τίτλο «Γιώργης Χριστοδούλου: Ο Αττίκ στο Παρίσι».

Στο δεύτερο μέρος της μουσικής παράστασης, τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του μεσοπολέμου αποκαλύπτονται μέσα από τις γοητευτικές ιστορίες τους. Τον Χριστοδούλου συνοδεύουν οι μουσικοί Χάρης Σταυρακάκης (πιάνο) και Κώστας Κλάγκος (κοντραμπάσο).

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία εδώ.