Μάιος 26, 2020

Όλες οι συναυλίες που θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο το καλοκαίρι

Οι δύο καλλιτεχνικοί οργανισμοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» γεμίζοντας με μουσική αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Έντεκα καλλιτεχνικοί οργανισμοί συμμετέχουν στον νέο θεσμό του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα φέρει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και ανοιχτούς χώρους μουσείων σε όλη την Ελλάδα. Ο θεσμός αυτός περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ελληνικού μνημειακού πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Αυτό το καλοκαίρι που οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δυσχεραίνονται από τα μέτρα προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, επιταχύνθηκε η διοργάνωση του νέου θεσμού ώστε να υπάρξει πολιτιστική δραστηριότητα.

Αναλυτικά οι συναυλίες που θα παρουσιάσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής είναι οι εξής:

Η Καμεράτα συμπράττει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές. Θα παρουσιάσει a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα στην Αρχαία Μεσσήνη (Εκκλησιαστήριο), στην καστροπολιτεία του Μυστρά και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσουν τη «Μήδεια» του Georg Benda, ένα ρηξικέλευθο είδος μουσικό δράματος όπου το κείμενο δεν τραγουδιέται αλλά απαγγέλλεται. Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Θέατρο των Δελφών και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Το Trio El Greco, ένα σχήμα μουσικής δωματίου με ενεργή παρουσία εντός κι εκτός Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στο Κάστρο Πλαταμώνα και στη Μονή Δαφνίου.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ανερχόμενη τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο Γιώργος Εμμ. Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει το γνωστό έργο του Modest Mussorgsky «Εικόνες από μια έκθεση». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο του Δίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Ο Στέφανος Κορκολής με τη Σοφία Μανουσάκη και δύο μουσικούς θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των κορυφαίων ποιητών Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη σε δύο βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον Μανώλη Μητσιά, ο οποίος θα συμπράξει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σ’ ένα διπλό ρόλο ερμηνεύτριας κι αφηγήτριας των σημαντικότερων ποιητών μας.

Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή θα παρουσιαστεί από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα και στη Μονή Δαφνίου.

Στη Μονή Δαφνίου και στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα εμφανιστούν ο Σταύρος Σιόλας και Λουκάς Θάνος με το έργο «Χρόνος ερωτικός», ενώ οι Κρητικοί Νίκος και Γιώργος Στρατάκης, πλαισιωμένοι από 5μελές μουσικό σχήμα, θα παρουσιάσουν το έργο «Κόρη αδάμαστη» σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου.

Τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τρίτη 21/7: Συναυλία του 9μελούς συνόλου εγχόρδων της ΚΟΑ Athens Classical Players με έργα Βιβάλντι και Μότσαρτ στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.

Σάββατο 25/7: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αρχαία Ολυμπία με έργα Σκαλκώτα,  Μότσαρτ και Θεοδωράκη με σολίστ τον Γιώργο Μπάνο στο βιολί και μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Δευτέρα 27/7: Συναυλία με έργα για φλάουτο, μαρίμπα και κρουστά στη Μονή Καισαριανής με τους Μάκη Ραμό και Ανδρέα Φαρμάκη.

Κυριακή 2/8: Συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων Aenaon της ΚΟΑ με έργα Βιβάλντι, Μότσαρτ, Κωνσταντινίδη κ.ά. στο Ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο.

Δευτέρα 3/8: Στην πανσέληνο του Αυγούστου, η ΚΟΑ θα δώσει συναυλία στο Βυζαντινό Μουσείο με έργα Σενμπέργκ και Μάλερ. Σολίστ η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλής.

Κυριακή 9/8: Συναυλία του κουιντέτου χάλκινων πνευστών της ΚΟΑ με έργα των Γκαμπριέλι, Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Ρότα και Πιοβάνι στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού στο Λαύριο.

Παρασκευή 21/8: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με έργα Μ. Χατζιδάκι στο Ναό του Ολυμπίου Διός. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Τρίτη 25/8: Συναυλία των Τρίο με Φλάουτο της ΚΟΑ στην Ιερά Μονή Πεντέλης με έργα των Μότσαρτ, Χάιντν, Πλέυελ και Ντεμπισύ για φλάουτο, βιολί, βιόλα και τσέλο.

Παρασκευή 28/8: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης με έργα Μότσαρτ, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή.

Τετάρτη 2/9: Στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, το κουιντέτο ξύλινων πνευστών της ΚΟΑ θα παρουσιάσεις στον Άγιο Γεώργιο στο Γαλάτσι έργα των Μότσαρτ, Ροσίνι, Βέρντι, Μπέρνσταιν κ.ά.

Τρίτη 8/9: Συναυλία 12μελούς συνόλου εγχόρδων της ΚΟΑ με έργα Σκαλκώτα και Κωνσταντινίδη στο Βήμα Αποστόλου Παύλου στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αρχαίας Κορίνθου.

Πέμπτη 10/9: Συναυλία μουσικού συνόλου εγχόρδων της ΚΟΑ στο Λύκειο Αριστοτέλη με έργα Μπετόβεν και Μέντελσον. Συμπράττουν σπουδαστές της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.