Μάιος 20, 2020

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος θα περιμένει τον Γκοντό το καλοκαίρι

Το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ ανεβαίνει τη θερινή σεζόν με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Άρη Σερβετάλη και Ορφέα Αυγουστίδη να συμπληρώνουν το καστ.

Δειλά-δειλά αρχίζουν να φτάνουν τα νέα για τις θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, που έγινε το σύμβολο της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» μέσα από το σποτάκι που έπαιζε παντού, θα βγει στα υπαίθρια θέατρα της Αθήνας και όλης της χώρας για να πρωταγωνιστήσει στο «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Όπως σημειώνει η ομάδα της παράστασης: «Η επιθυμία μας να ανεβάσουμε το “Περιμένοντας τον Γκοντό” γεννήθηκε από μια εσωτερική ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της θεατρικής πράξης σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Για πρώτη φορά στους καιρούς που ζούμε, κλείσανε τα θέατρα και σταμάτησε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία. Τώρα όμως που ο κίνδυνος απομακρύνεται, το θέατρο οφείλει να δηλώσει παρόν στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη , όπως έκανε αιώνες τώρα με στόχο την ευχαρίστηση, τη διδαχή, την ψυχαγωγία, και να προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία στον άνθρωπο που παλεύει να υπάρξει σε έναν κόσμο σκληρό και αβέβαιο.»

Την παράσταση, που θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα Ιουλίου από την Αθήνα, σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Θανάσης Παπαγεωργίου, Άρης Σερβετάλης και Ορφέας Αυγουστίδης.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό», το αριστουργηματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο μέσα στην αφοπλιστική του αλήθεια σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της ίδιας του της ύπαρξης. Στο έργο ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν, δύο επιζήσαντες μοναχικοί χαρακτήρες, συναντιούνται στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, μιλούν, αστειεύονται, παίζουν, σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα έρθει. Είναι ψευδαίσθηση; Θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα δώσει τη λύση; Υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους; Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει; Αν και είναι φανερή η ματαιότητα αυτής της αναμονής, οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να περάσουν όσο πιο ευχάριστα μπορούν το χρόνο που τους απομένει, ελπίζοντας ότι ο Γκοντό θα έρθει και θα απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν. Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» παραμένει πάντα τολμηρό και σύγχρονο. Ο Σάμιουελ Μπέκετ διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη με κατανόηση και χιούμορ, γράφοντας μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους από την εμφάνισή του σε αυτό τον κόσμο μέχρι και σήμερα.