Απρίλιος 11, 2020

Ο Γιάννης Στάνκογλου… είναι ένας άλλος σε μια δωρεάν online παράσταση

Στο «Είμαι ένας άλλος», ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον σπουδαίο, κ αταραμένο ποιητή του 19ου αιώνα Αρθούρο Ρεμπό.

Το έργο «Είμαι ένας άλλος», που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο, εμπνέεται από τη ζωή και τη φιλοσοφία του Αρθούρου Ρεμπό, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen. Μπορεί ο Ρεμπό, που γεννήθηκε το 1854 και πέθανε το 1891, να εγκατέλειψε τη συγγραφή σε ηλικία 20 ετών, αναδείχθηκε όμως σε έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του συμβολισμού. Επέδρασε όχι μόνο στη μοντέρνα ποίηση και άσκησε επιρροή με τη φιλοσοφία της ζωής του και τις απόψεις του για την ελευθερία σε καλλιτέχνες όπως ο Τζιμ Μόρισον, η Πάτι Σμιθ και ο Τζον Λένον.

Το έργο, γραμμένο από τον Μίκαελ Αζάρ, πλημμυρίζει από τη δύναμη του πνεύματος του Ρεμπό. Δεν είναι αυτοβιογραφικό, αλλά διαπνέεται από την αγάπη και το θαυμασμό ενός θεατρικού συγγραφέα για τον καταραμένο ποιητή. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «το να διαβάζω Ρεμπό σε διάφορα στάδια της ζωής μου, με βοήθησε να αρθρώσω μερικά από τα πιο θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στις ζωές μας».

Η σκηνοθέτιδα, που ανέβασε την παράσταση στο κανάλι της στο Vimeo, σημειώνει ότι «καθιστώντας το θάνατο ως τον κύριο ανταγωνιστή του ήρωα, το έργο δίνει νόημα στη ζωή και την προσωπική πορεία που μπορεί ο καθένας από εμάς να χαράξει μέσα από αυτήν».