Φεβρουάριος 7, 2020

Ο Φάρος στο Πάρκο Νιάρχος μεταμορφώνεται σε βιβλιοθήκη με πανοραμική θέα στην Αθήνα

Τα ράφια του Φάρου γεμίζουν με βιβλία για να αράζεις και να τα διαβάζεις καθημερινά με θέα Πειραιά, Σαρωνικό και Ακρόπολη.

Μια νέα πρόταση περιμένει τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου. Καθημερινά από τις 06:00 έως τα μεσάνυχτα, οι επισκέπτες του Φάρου μπορούν να διαβάσουν βιβλία από τις βιβλιοθήκες του, ενώ χαλαρώνουν σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της πόλης: ο Φάρος προσφέρει πανοραμική θέα 360° σε όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο και απευθείας οπτική επαφή με το λόφο της Ακρόπολης. Άλλωστε, έτσι είχε φανταστεί ο Renzo Piano τον Φάρο…

Οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να δανείζονται τα βιβλία, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάζουν όσο βρίσκονται στον Φάρο. Στο ΚΠΙΣΝ πιστεύουν στην ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί με τους επισκέπτες, γι’ αυτόν το λόγο τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα για ανάγνωση στο χώρο χωρίς κανένα σύστημα φύλαξης. Επίσης, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης σε κατάλογο. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται στο δανειστικό τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Τα βιβλία του Φάρου θα λειτουργούν συμπληρωματικά στην υπηρεσία αυτή της ΕΒΕ.

Στο πλαίσιο συνεργασίας του ΚΠΙΣΝ με μορφωτικά ιδρύματα και οργανισμούς αγοράστηκαν βιβλία από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα. Έτσι, ο Φάρος φιλοξενεί στα ράφια του δικές τους εκδόσεις, καθώς και βιβλία που δωρίστηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και παραμένοντας πιστό στη δέσμευσή του να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, το ΚΠΙΣΝ φρόντισε να λειτουργούν στον Φάρο δύο σταθμοί εργασίας μέσω των οποίων θα παρέχεται τοπική πρόσβαση σε 543 τίτλους της βιβλιοθήκης ομιλούντων βιβλίων, που απευθύνονται σε άτομα με τυφλότητα, περιορισμένη όραση ή δυσαναγνωσία.