Μάιος 22, 2020

Ο Δημήτρης Πιατάς διαβάζει τον αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων «Τρελαντώνη»

Το κλασικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα παρουσιάζεται σε ηχητικά επεισόδια στο πλαίσιο του διαδικτυακού προγράμματος #snfccAtHome.

Από την Τρίτη 26 Μαΐου, στη σειρά «Αναγνώσεις: παιδικό βιβλίο», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των online δρώμενων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκινάει η ανάγνωση του κλασικού παιδικού μυθιστορήματος της Πηνελόπης Σ. Δέλτα «Τρελαντώνης». Ο «Tρελαντώνης» ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία που είχε «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, σε ανάγνωση της Όλιας Λαζαρίδου.

Πίνακας του Αλέκου Λεβίδη, που συνοδεύει την ανάγνωση του βιβλίου

Εδώ και έναν αιώνα περίπου, ο «Τρελαντώνης» παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του νεανικού αναγνωστικού κοινού. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1932, επανεκδόθηκε επανειλημμένα και αγαπήθηκε από πολλές γενιές παιδιών. Μυθιστόρημα της ωριμότητας της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, εμποτισμένο από προσωπικές μνήμες και βιώματα της παιδικής της ηλικίας, το βιβλίο περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες το καλοκαίρι του 1879 στον Πειραιάς των τεσσάρων αδελφών της οικογένειας Μπενάκη – η Δέλτα ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη. Τα παιδιά αφήνουν την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να περάσουν ανέμελα τις διακοπές τους στο αρχοντικό των θείων τους στο λόφο της Καστέλλας. Εκεί, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά (Πηνελόπη), ο Αλέξανδρος και ο Αντώνης, που τον φωνάζουν Τρελαντώνη γιατί είναι «σκάνταλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του», θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νέα τους ζωή αλλά και με τον κόσμο των μεγάλων.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της ανάγνωσης από τον Δημήτρη Πιατά ανέλαβε ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης. Ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα και δημιούργησε πέντε πρωτότυπους πίνακες που συνοδεύουν την ανάγνωση του βιβλίου. Τέλος, ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος έγραψε πρωτότυπη μουσική για το σήμα των επεισοδίων καθώς και μουσικές «γέφυρες».

Από την Τρίτη 26 Μαΐου η σειρά θα μεταδίδεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00. Άκου το teaser εδώ: