Ιούνιος 5, 2020

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί το καλοκαίρι έναν «Οιδίποδα» όπως δεν τον έχεις ξαναδεί

Το τρομερό παιδί του ελληνικού θεάτρου προτείνει μια σύνθεση που επιχειρεί να φέρει τους τραγικούς ήρωες σε απόσταση αναπνοής.

Ο Δημήτρης Καραντζάς θεωρεί ανάγκη να υπάρχει η τέχνη με κάθε κόστος και ανάγκη των καλλιτεχνών να συνεχίσουν μέσα από τη δουλειά τους να προσκαλούν τον κόσμο στο θέατρο. Γι’ αυτό παρουσιάζει νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα μια παράσταση που προέκυψε ως ανάγκη μέσα στην καραντίνα. Πρόκειται για τον «Οιδίποδα», μια σύνθεση βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ομώνυμη ταινία. Σε αυτή την παράσταση, που επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα, ο Καραντζάς υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου, ενώ πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Δημήτρης Καραντζάς (φωτό: Γκέλυ Καλαμπάκα)

Στο σημείωμά του, ο Καραντζάς αναφέρει ότι οι τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους, βασιλιάς της Θήβας , επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος. Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι» στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης, και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του.

Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι . Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώνοντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή (με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης».

Ο Καραντζάς χαρακτηρίζει τον «Οιδίποδα» μια «ψιθυριστή» παράσταση που επιχειρεί να αναμοχλεύσει την εσωτερική διαδρομή των προσώπων και να αποκαλύψει την οδύνη που συνθέτουν ερήμην τους. Μια βουτιά στο υποσυνείδητο, σε μια μνήμη και σε μια γνώση που ενυπάρχει μέσα μας και που παλεύουμε αενάως να μην δούμε. Η παράσταση αποτελεί μια συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε με τη Θεοδώρα Καπράλου με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, που σκοπό έχει να ψηλαφήσει τους «τραγικούς ήρωες» από απόσταση αναπνοής και να διερευνήσει τις άλεκτες περιοχές που ενυπάρχουν στα επιχειρήματα τους.

Ο «Οιδίπους» θα ξεκινήσει την διαδρομή του σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής και της επαρχίας στα μέσα Ιουλίου. Οι πρώτες παραστάσεις στην Αττική είναι στο Βεάκειο (21/7), στο Κατράκειο (22/7), στην Πετρούπολη (24/7), στου Παπάγου (25 & 26/7) και στον Βύρωνα (31/7).