Απρίλιος 11, 2020

Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν online νεοελληνική λογοτεχνία

Η διαδικτυακή ηχητική σειρά «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινά τη Μεγάλη Τετάρτη με Άννα Κοκκίνου και «Μοσκώβ Σελήμ».

Ξεκινά τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου η νέα σειρά «Αναγνώσεις» του #snfccAtHome, στην οποία διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί διαβάζουν διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα, καθώς και έργα παιδικής λογοτεχνίας, όλα κείμενα ορόσημα. Μέσα από αυτά τα εβδομαδιαία ραντεβού στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στόχος της σειράς είναι να επανασυστήσει στο κοινό ιδρυτικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με έναν τρόπο οικείο και πολύ προσωπικό, αυτόν της ανάγνωσης.

Οι «Αναγνώσεις» εγκαινιάζονται με μία συγκλονιστική ερμηνεία του αριστουργήματος του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ Σελήμ» από την Άννα Κοκκίνου. Γραμμένο το 1895, ένα χρόνο πριν το θάνατο του Βιζυηνού, πατέρα του νεοελληνικού διηγήματος, αυτό είναι το τελευταίο και κατά γενική παραδοχή το σπουδαιότερο διήγημά του. Η Άννα Κοκκίνου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου μας, έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία με το έργο του συγγραφέα, καθώς η παράστασή της «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» έχει αφήσει εποχή.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν κείμενα των Εμμανουήλ Ροΐδη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Φώτη Κόντογλου και άλλων, τα οποία θα διαβάσουν οι Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης, Ακύλλας Καραζήσης, Ηρώ Μπέζου και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Η σειρά «Αναγνώσεις» θα παραμείνει διαθέσιμη στο Διαδίκτυο ώστε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τη μελέτη του νεοελληνικού πολιτισμού, στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους, τους μαθητές και τους σπουδαστές για να τους προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία των μεγάλων λογοτεχνικών κειμένων.

Παρακολούθησε την ηχητική ανάγνωση του «Μοσκώβ Σελήμ» από την Άννα Κοκκίνου τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου στις 19:00 εδώ.