Ιούνιος 29, 2020

Νέες καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Γουλανδρή σε Αθήνα και Άνδρο

Η πρώτη περιοδική έκθεση του νέου μουσείου στο Παγκράτι και ένα αφιέρωμα στους Έλληνες καλλιτέχνες της Διασποράς είναι οι νέες δράσεις του ιδρύματος μετά την επαναλειτουργία των μουσείων.

Η πρώτη περιοδική έκθεση του νέου μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, είναι απρόσμενη. Στο πλαίσιο των ψηφιακών δραστηριοτήτων του ιδρύματος μέσα στην καραντίνα, απευθύνθηκε στα παιδιά ανοιχτή πρόσκληση να θέσουν σε εγρήγορση τη φαντασία τους και να ζωγραφίσουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εντελώς ελεύθερα, θέματα που παρατηρούσαν. 252 παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση κι όλα τα έργα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Θεοδώρα Βάδεν (14 ετών), «Το ποδήλατό μου»

Το εύρος της παιδικής φαντασίας, ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης, τα μέσα με τα οποία εκφράστηκαν, η αισθητική τέρψη που προκάλεσαν τα έργα, οδήγησαν τους ανθρώπους του ιδρύματος να οργανώσουν μια κανονική έκθεση. Διέθεσαν, λοιπόν, τον όροφο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, όπου θα υποδεχτούν τους μικρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες με τις οικογένειες και τους φίλους τους, θα τους ευχαριστήσουν για τις εκπλήξεις που επιφύλαξαν, θα τους συγχαρούν και θα τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Σωκράτης Μπούρης (9 ετών), «Νεκρή φύση στο σαλόνι»

Η έκθεση «Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση» θα είναι μια διαδρομή στην παιδική φαντασία και μια εμπειρία κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την παιδική φαντασιακή πρόσληψη και δημιουργικότητα. (από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου)

Takis, «Κίτρινος μαγνητικός τοίχος», 1976

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» σε επιμέλεια Κυριάκου Κουτσομάλλη, που εξερευνά τις αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι διακρίθηκαν στο εξωτερικό. Η θεματική της έκθεσης αφορά αποκλειστικά σε καλλιτέχνες οι οποίοι εν μέσω πολλών δυσκολιών, άλλοι από ιδιοσυγκρασιακή αφαιρετική ροπή και άλλοι εξ ανάγκης κινούμενοι, αποφάσισαν να δοκιμαστούν στα αφαιρετικά κρατούντα της εποχής τους.

Chryssa, «Τοπίο του Λονδίνου – Picadilly Circus Ι», 1989

Ορισμένοι αποφάσισαν την έξοδο από τον γενέθλιο τόπο προσδοκώντας ελευθερία δράσης και σκέψης και αναζητώντας μερίδιο στα πρωτοποριακά τεκταινόμενα των καιρών. Άλλοι, λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και κατατρεγμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του μεταγωγικού πλοίου Ματαρόα, που προσέφερε τον Δεκέμβριο του 1945 σε πολλούς τον πλου προς την ελευθερία και παρέμεινε ιστορική αναφορά μιας ψυχικά επώδυνης και βιωματικά επίπονης περιπέτειας.

Γιάννης Κουνέλλης, «Χωρίς τίτλο», 1983

Στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση είναι δημιουργοί που είχαν το σθένος να επιχειρούν υπερβάσεις και να αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία τους να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στο αποθεματικό της καταγωγής τους. Στην έκθεση με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή συμμετέχουν οι: Chryssa, Takis, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos, Σοφία Βάρη, Electros, Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής και Lynda Benglis. (από 1 Ιουλίου μέχρι 27 Σεπτεμβρίου)