Σεπτέμβριος 15, 2020

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στην Αθήνα: κανονικά συνεχίζονται συναυλίες και θέατρα

Μέχρι 60% πληρότητα σε πολιτιστικούς χώρους και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια των θεαμάτων τουλάχιστο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες μέρες στην Αττική (ειδικά στους δήμους Αθηναίων, Κηφισιάς και Πειραιά), η σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ, η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα αλλά και ο σάλος που προκλήθηκε από δημοσιεύματα για συνωστισμό σε συναυλίες οδήγησαν την κυβέρνηση στην ανακοίνωση νέων μέτρων από την Τετάρτη 16 ως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.

Πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι εξέταζαν την αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο σε υπαίθριους όσο και σε κλειστούς χώρους. Θεωρείται ότι αυτό το μέτρο εξετάστηκε έπειτα από τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από δημοσιεύματα για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων στις συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη στο Ηρώδειο και της Νατάσας Θεοδωρίδου στο Κατράκειο. Και για τις δύο συναυλίες βγήκαν σχετικές ανακοινώσεις από τις διοργανώτριες εταιρείες, που ανέφεραν ότι στην πρώτη συναυλία η πληρότητα ήταν 45% και στη δεύτερη μικρότερη από 75%.

Για την Αττική αποφασίστηκε επίσης μέχρι τις 30/9 υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Γίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 π.μ., με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.