Σεπτέμβριος 16, 2020

Μουσείο Γουλανδρή: γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια με ελεύθερη είσοδο και δώρα

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι κλείνει το πρώτο έτος λειτουργίας του.

Για τα γενέθλιά του, το μουσείο μοντέρνας τέχνης που έσπασε τα ταμεία υποδέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο μέσω ηλεκτρονικής προκράτησης και με διευρυμένο ωράριο. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και εργαζομένων, η είσοδος την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου εξασφαλίζεται για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής προκράτησης στο goulandris.gr. Επιπλέον, το ωράριο λειτουργίας προσαρμόζεται και το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό εκείνη την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

φωτό: Χριστόφορος Δουλγέρης

Η εορταστική ημέρα πλαισιώνεται από την παρουσίαση ενός εκτενούς φωτογραφικού αφιερώματος με τίτλο «Εν τω γίγνεσθαι» για το χρονικό της κατασκευής του νέου μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, με το βλέμμα του διακεκριμένου φωτογράφου Χριστόφορου Δουλγέρη. Πρόκειται για μία διαδρομή στην κατασκευαστική πορεία του έργου και μία αφήγηση της ανέγερσης του μουσείου μέσα από φωτογραφικά έργα-ντοκουμέντα.

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο μουσείο στις 4 Οκτωβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δώρα μέσα από διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας: πακέτα συνδρομών του Προγράμματος Μελών, μοναδικά προϊόντα από το Πωλητήριο, privé ξεναγήσεις και πολλά ακόμη.

Την ίδια ημέρα ξεκινά και ένα μεγάλο bazaar με εκπτώσεις έως 70% σε καταλόγους εκθέσεων, αφίσες και συλλεκτικά είδη από την εκθεσιακή δραστηριότητα του Ιδρύματος από το 1979 έως σήμερα.

φωτό: Χριστόφορος Δουλγέρης

O πρώτος χρόνος λειτουργίας του νέου μουσείου του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα ολοκληρώνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες σε καιρούς απρόσμενων υγειονομικών συμβάντων. Παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που προέκυψαν στην εναρκτήρια περίοδό του, ολοκληρώνει ένα έτος λειτουργίας έχοντας υλοποιήσει το όραμα των ιδρυτών του: τη δημιουργία ενός μουσείου στην Αθήνα που δίνει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθεί με την τέχνη που οι ίδιοι αγάπησαν.

Από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, όταν άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, μέχρι σήμερα, το μουσείο αγαπήθηκε από τον κόσμο, που θαύμασε μια σπάνια συλλογή έργων νεότερης και μοντέρνας τέχνης, περιηγήθηκε και συμμετείχε σε πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Στο μήνυμά του με αφορμή αυτά τα πρώτα γενέθλια, ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, αναφέρει: «Ο χρόνος που πέρασε θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει κατακλείδα αλλά και προοίμιο ταυτόχρονα. Θα είναι το τέλος των δυσοίωνων συμβάντων και η αρχή μιας νέας εποχής που θα μας επαναφέρει στην τροχιά της κανονικότητας. Σε κάθε περίπτωση, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η καρδιά του ονείρου των ιδρυτών να συνεχίσει να χτυπά δυνατά κατά τη διάρκεια του δεύτερου επετειακού χρόνου».

φωτό: Πηνελόπη Γερασίμου

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή υποδέχεται στο μουσείο του Παγκρατίου το κοινό με ασφάλεια, έχοντας λάβει μία σειρά από απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της ευχάριστης εμπειρίας των επισκεπτών του. Έτσι, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στο μουσείο και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση του αντισηπτικού που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις. Στο μουσείο λειτουργεί κλιματισμός ανοικτού κυκλώματος και το κτήριο απολυμαίνεται και καθαρίζεται τακτικά. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την τήρηση ασφαλών αποστάσεων εντός των χώρων, την αποφυγή του συνωστισμού, και τη διασφάλιση της ομαλής ροής των επισκεπτών. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια ακυρώνονται ανέπαφα κατά την είσοδο στο μουσείο. (φωτό εξωφύλλου: Χριστόφορος Δουλγέρης)