Νοέμβριος 29, 2020

Μουσείο Μπενάκη: πώς να το στηρίξεις στην πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας

Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν από τη φετινή εκστρατεία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών και για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων του οργανισμού.

Το μήνυμα της πρόεδρου της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου, έχει επείγοντα χαρακτήρα: «Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητα του μουσείου.» Η φετινή εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει, σύμφωνα με την κ. Γερουλάνου, «τον γνωστό δημιουργικό και ευφάνταστο χαρακτήρα ενίσχυσης των ειδικών δράσεων και προγραμμάτων του μουσείου», αλλά στοχεύει «να στηρίξει τη δημιουργία ενός αποθέματος για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ακόμα». Όπως ισχύει για πολλούς μουσειακούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, «το κλείσιμο του μουσείου από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο –και τώρα πάλι από τις 3 Νοεμβρίου– έφεραν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της οικονομικής ανάκαμψης και αυτονομίας του, που έχει ξεκινήσει το μουσείο με τη συνεργασία της Πολιτείας εδώ και μερικά χρόνια και με αισιόδοξα έως τώρα αποτελέσματα».

Το ένα σκέλος αυτής της εκστρατείας για τη στήριξη του ταμείου έκτακτης ενίσχυσης του Μουσείου Μπενάκη είναι η συνεισφορά με επιταγή, μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή διαδικτυακά. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία της δωρεάς υπάρχουν εδώ.

Έργο του Jamal Joratli στην ηλεκτρονική δημοπρασία Bid for the Benaki

Παράλληλα ξεκινάει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων. Στο Bid for the Benaki, έργα έχουν διαθέσει αφιλοκερδώς καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο μουσείο ή συνεργάζονται με το πωλητήριο, καθώς και φίλοι και υποστηρικτές του μουσείου. Στον κατάλογο της δημοπρασίας μπορείς να βρεις από κοσμήματα των B612 και της Juliette Polac και αντικείμενα εικαστικού design του Μανώλη Χάρου μέχρι έργα των Νίκου Χουλιάρα, Γιάννη Αδαμάκου και Ali Banisadr. Λεπτομέρειες και ο κατάλογος της δημοπρασίας εδώ.