Μάιος 21, 2020

Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ακύλλας Καραζήσης σε τετράωρη αναμέτρηση με τον Φάουστ του Γκέτε

Η παράσταση, που παρουσιάστηκε στη Στέγη στις αρχές του 2014, θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή 24 Μαΐου στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Για πρώτη φορά καταπιάνεται ο Μιχαήλ Μαρμαρινός με τον αρχετυπικό μύθο της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης, αυτόν του Φάουστ. Ο Μαρμαρινός αντλεί το υλικό του από το έργο-κοιτίδα του νεότερου ευρωπαϊκού πνεύματος, τον «Φάουστ» του Γκέτε, στην έμμετρη μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη, έναν πραγματικό μεταφραστικό άθλο που ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2000. Έχοντας επισκεφτεί τον προγενέστερο «Δόκτορα Φάουστους» (1604) του Christopher Marlowe και αξιοποιώντας τόσο τις μεταμορφώσεις του μύθου όσο και μια σειρά από διακειμενικές αναφορές, μεταγραφές, ίσως και προσωπικές αφηγήσεις και ομολογίες, ο Μαρμαρινός «διευθύνει» μια παράσταση-περιπέτεια στο βυθό της δυτικής ποίησης, φιλοσοφίας και ιστορίας, αλλά και της ανθρώπινης ψυχής.

Ο εξαιρετικός θίασος περιλαμβάνει τον Ακύλλα Καραζήση στις διαδρομές του Φάουστ και από έξι ηθοποιούς στους ρόλους του Μεφιστοφελή και της Μαργαρίτας – ανάμεσά τους οι Εύη Σαουλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Φοίβος Ριμένας και Γιώργος Μπινιάρης.

Το μεταμοντέρνο εγχείρημα, που παρουσιάστηκε στη Στέγη στις αρχές του 2014 και προκάλεσε πολλές συζητήσεις όπως κάθε παράσταση του Μαρμαρινού, περιγράφεται από τον ίδιο ως «μια απόλυτα προσωπική κατάβαση στη σκοτεινιά της ανθρώπινης επιθυμίας, σ’ αυτήν τη Νεκυία του ευρωπαϊκού πνεύματος, σε ένα κείμενο/επιχείρημα που ταξιδεύει μαζί μας σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας».

Η online πρεμιέρα της παράστασης «Φάουστ» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαϊου και στη συνέχεια θα παραμείνει στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube. (φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου)