Ιούλιος 30, 2020

Μετά τον Μεγάλο Περίπατο ο δήμος Αθηναίων δημιουργεί μικροσκοπικά πάρκα

Το πρώτο πάρκο τσέπης βρίσκεται στην Άνω Κυψέλη και κατασκευάστηκε με δωρεά του Deloitte Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Ένα πάρκο γειτονιάς ή, όπως αποκαλείται διεθνώς, «pocket park» (πάρκο τσέπης) παραδόθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άνω Κυψέλης από τον δήμο Αθηναίων. Είναι το πρώτο που δημιουργείται από τον δήμο με σκοπό να αποτελεί ανάσα δροσιάς για τη γειτονιά αλλά ταυτόχρονα να δίνει χρώμα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης.

Τα πάρκα τσέπης είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών όπου δημιουργούνται και στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς. Στην Άνω Κυψέλη, και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, δημιουργήθηκε αυτό το μικρό πάρκο-ανθόκηπος με τη φύτευση διαφορετικών αντιπροσωπευτικών φυτικών ειδών. Πρόκειται για έναν κήπο αφιερωμένο στην ποικιλομορφία που θα προσφέρει η πλούσια ανθοφορία φυτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα επιμέρους παρτέρια οριοθετούνται από χαμηλό αειθαλή φυτοφράκτη (μυρτιά μικρόφυλλη), έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος προς αυτά, ενώ με τη φύτευση αναρριχώμενων και ανθοφόρων θάμνων η μια πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο. Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε φυτό που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα την ταυτότητά του, καθώς επίσης και κατασκευές για φωλιές χρήσιμων εντόμων.

Το πάρκο τσέπης της Άνω Κυψέλης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και δημιουργήθηκε με δωρεά του Deloitte Foundation – το Deloitte Foundation είναι το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Deloitte Ελλάδος, που στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ένας από τους βασικούς πυλώνες δράσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος του δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία αρκετών ακόμα τέτοιων πάρκων, που θα απλώνονται στις γειτονιές της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δήμου. Σε αυτήν τη βεντάλια δράσεων περιλαμβάνεται η ανάκτηση δημόσιων χώρων προς όφελος των πολιτών και η μετατροπή τους σε κοιτίδες πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας.

Με αφορμή την απόδοση του πρώτου πάρκου τσέπης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι αυτά αποτελούν επιτυχημένη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και «μία από τις πιο ουσιαστικές αστικές παρεμβάσεις που γίνονται στις γειτονιές της Αθήνας».