Μάρτιος 23, 2020

Μένουμε σπίτι: απασχόλησε τα παιδιά με εκπαιδευτικές, διασκεδαστικές online δραστηριότητες

Ελληνικά μουσεία αλλά και ένας δημοφιλής Αμερικανός εικονογράφος και animator, προσφέρουν εποικοδομητική απασχόληση για τα παιδιά μέσω Internet.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το μουσείο παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας, α όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτων προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον πολιτισμό από το σπίτι. Εκτός από βίντεο από προηγούμενες εκθέσεις και ψηφιακές συλλογές, το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» προσκαλεί τα παιδιά να παίξουν μέσα στο σπίτι, κατασκευάζοντας παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων: κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλοι, μπάλες αλλά και ξύλινα αλογάκια διασκέδαζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων τις ώρες που έμεναν στο σπίτι και θα το κάνουν και τώρα, αιώνες μετά.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κάθε εβδομάδα, από τις πλατφόρμες του μουσείου στο Facebook και το Instagram δίνεται το όνομα ενός καλλιτέχνη και ο τίτλος ενός έργου του, καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο με περισσότερες πληροφορίες. Τα παιδιά μπορούν να περιεργαστούν το έργο και να διαβάσουν το υλικό μόνα τους ή με τους γονείς τους, ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους σύγχρονα έργα (ζωγραφιές, κατασκευές, βίντεο). Στη συνέχεια στέλνουν το έργο σε μορφή .jpg ή βίντεο στο [email protected] με θέμα «ΕΜΣΤ στο σπίτι», συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο email το μικρό όνομα, ηλικία, περιοχή διαμονής και τίτλο του έργου. Τα έργα αυτά θα αναρτώνται στα social media του ΕΜΣΤ μία φορά την εβδομάδα. Βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

Επίσης, το ΕΜΣΤ αναρτά μία ιστορία συνυφασμένη με έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ, όπως τη διηγούνται όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Face Forward… into my home. Μπορούν και τα παιδιά σας να στείλουν τη δική τους ιστορία, ανώνυμα ή επώνυμα, στο [email protected] Μία φορά την εβδομάδα αυτές οι ιστορίες θα ανεβαίνουν στα social media του ΕΜΣΤ.

 

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Με έμπνευση το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τα μηχανήματα, τις συνθήκες εργασίας και τη γραμμή παραγωγής, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσφέρει ηλεκτρονικά δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια όπως κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και ζωγραφική. Τα παιδιά μπορούν να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν τις κρυμμένες λέξεις που «ξεπηδούν» από το εργοστάσιο φωταερίου και να φωτίσουν την πόλη. Κατέβασε τις δημιουργικές κάρτες εδώ.

 

Mo Willems

Ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εικονογράφος και animator Mo Willems ξεκίνησε τη σειρά βιντεο-μαθημάτων «Lunch Doodles» στο YouTube, δείχνοντας στα μικρά παιδιά πώς να «μουτζουρώνουν» δημιουργικά με χαρτιά, μαρκαδόρους και μολύβια. Κάθε μέρα μεταδίδεται ζωντανά ένα βιντεο-μάθημα, το οποίο παραμένει στη σελίδα του YouTube του The Kennedy Center εδώ.