Ιούνιος 14, 2020

Μεγάλος Περίπατος: πώς θα κυκλοφορούμε στην Πανεπιστημίου από σήμερα

Το επόμενο βήμα του κάνει ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας την Κυριακή 14 Ιουνίου, με την πιλοτική εφαρμογή του στην κεντρική αρτηρία.

Μετά τη Βασιλίσσης Όλγας και την Ηρώδου Αττικού, όπου έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις, σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Αθηναίων αλλάζει όψη και η Πανεπιστημίου από σήμερα.

Τι αλλάζει αναλυτικά:

  • Δημιουργείται ένας ασφαλής ποδηλατόδρομος μήκους 900 μέτρων, κατασκευασμένος με υλικά τελευταίας τεχνολογίας και με πλήρη σήμανση σε όλο το μήκος της οδού, που καλύπτει μία από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας.
  • Διαμορφώνεται ένας πεζόδρομος που καλύπτει δύο από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας, έχει μήκος 900 μέτρων και συνολική έκταση 7.000 τ.μ., στον οποίο θα τοποθετηθούν παγκάκια, φυτά και περισσότερες από 250 ζαρντινιέρες.
  • Δημιουργείται μία λωρίδα αποκλειστικής χρήσης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε μία από τις υφιστάμενες λωρίδες. Στόχος της είναι να μειώσει σημαντικά το χρόνο της διαδρομής των μέσων, να αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων τους και να μειώσει τον αριθμό των επιβατών ανά δρομολόγιο.
  • Τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε δύο ελεύθερες λωρίδες, στις οποίες θα αντιμετωπιστεί η παράνομη στάθμευση.

Η οδός Πανεπιστημίου, στη νέα μορφή της, αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδετικούς κρίκους στην αλυσίδα του Μεγάλου Περιπάτου αλλά και της μεγάλης ποδηλατικής διαδρομής που δημιουργείται για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα.

Σε όλα τα σημεία που γίνονται παρεμβάσεις για τον Μεγάλο Περίπατο θα υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία για να ενημερώνει και να διευκολύνει οδηγούς και πεζούς με οδηγίες και συστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρεμβάσεις ια τον Μεγάλο Περίπατο έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και γίνονται με σταδιακό τρόπο, προκειμένου να τεθούν σε μια πραγματική, ζωντανή δημόσια διαβούλευση και το επόμενο διάστημα, όπου χρειαστεί, να υπάρξουν βελτιώσεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινότητα στην πόλη.