Ιούλιος 28, 2020

Μεγάλος Περίπατος: παράταση των παρεμβάσεων για τρεις μήνες και επιπλέον λωρίδα στην Πανεπιστημίου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε μία πρώτη αποτίμηση του αμφιλεγόμενου έργου.

«Αν και είναι πολύ νωρίς, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή του, η διαβούλευση του έργου μάς δίνει στοιχεία που γεννιούνται από την καθημερινή συνύπαρξη των πολιτών και όλων μας με αυτό» ανέφερε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι «έχει έρθει η ώρα να λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία, τα δεδομένα και όλα αυτά που συζητήσαμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη διαπαραταξιακή επιτροπή με τους εκπροσώπους των παρατάξεων και της επιστημονικής κοινότητας, στις συναντήσεις μας με τους φορείς, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και να προχωρήσουμε στο δεύτερο τρίμηνο που αρχίζει στις 21 Αυγούστου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με πλειοψηφία την παράταση κατά τρεις μήνες της πιλοτικής παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων (σηματοδότηση, διαρκής αστυνόμευση, ελεγχόμενη στάθμευση) και η ουσιαστική ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων, που θα διευκολύνει την ταχύτερη κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων: «Η πιλοτική δοκιμή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Πανεπιστημίου ξεκίνησε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων. Εν όψει της αξιολόγησης της πρώτης φάσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου, προχωράμε στη διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε τρεις και στην προσθήκη μίας επιπλέον λωρίδας για τη διέλευση των ΜΜΜ, αυστηρά οριοθετημένης. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να έχουμε εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, και να προχωρήσουμε στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού έργου». Η παραχώρηση στην κυκλοφορία οχημάτων μίας ακόμη λωρίδας ήταν ανάμεσα στις παρατηρήσεις του κ. Παύλου Γερουλάνου, η παράταξη του οποίου ψήφισε υπέρ της παράτασης των παρεμβάσεων. Κατά της παράτασης ψήφισε η Ανοιχτή Πόλη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, με την αιτιολογία ότι «η υλοποίηση από τη δημοτική αρχή του Μεγάλου Περιπάτου δυστυχώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ασυδοσία, ενώ έχει πια αποκτήσει και χαρακτηριστικά καψονιού για τους κατοίκους και τους χρήστες της πόλης, ακυρώνοντας μια πραγματική ανάγκη».

Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε στην εισήγησή του και τους δύο μεγάλους κύκλους διαβουλεύσεων, στις 16 Ιουλίου με τους εκπροσώπους των επίσημων φορέων του τουρισμού και στις 24 Ιουλίου με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών και εμπορικών φορέων. Ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση θα κορυφωθεί με μια τριήμερη δημόσια συζήτηση όλων των φορέων στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη βάση όλων των δεδομένων που θα υπάρχουν τότε. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δημοσιοποιηθούν όχι μόνο τα συμπεράσματα της μελέτης, αλλά όλη η έρευνα καθώς και όλα τα σενάρια που απορρίφθηκαν, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι με το ΕΜΠ φορείς και ιδιώτες. ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση δύο δομών, της Μονάδας Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τα ερωτήματα και τις προτάσεις των πολιτών και του Μόνιμου Παρατηρητηρίου Κινητικότητας στην Αθήνα.