Απρίλιος 8, 2020

Μάθε τα πάντα για τον Σαλβαντόρ Νταλί, που έγινε η μάσκα τού «La Casa de Papel»

Ο εκκεντρικός σουρεαλιστής ζωγράφος ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος αλλά και μια εκρηκτική προσωπικότητα από άλλη πραγματικότητα.

Ο Σαλβαντόρ Νταλί ήταν ο ζωγράφος που καθόρισε το κίνημα του σουρεαλισμού με τους παράξενους, ονειρικούς πίνακές του. Ήταν όμως και ένας σταρ της τέχνης, που προκαλούσε διαρκώς με την εκκεντρική και ακραία συμπεριφορά του.

Στη σειρά-φαινόμενο του Netflix «La Casa de Papel», που συζητιέται με μανία αυτές τις μέρες λόγω του τέατρου κύκλου, τα μέλη της συμμορίας φορούν μία μάσκα με το πρόσωπο του Νταλί και το χαρακτηριστικό του μουστάκι.

Για τον Άλβαρο Μόρτε, τον «Καθηγητή», αυτή η μάσκα «συμβολίζει το πνεύμα της αντίστασης που θα έπρεπε να δείχνουν όλοι μπροστά στην αδικία». Για την Ιτσιάρ Ιτούνιο (Ρακέλ Μουρίγιο), «όταν φοράς αυτήν τη μάσκα βλέπεις τον κόσμο από μια διαφορετική προοπτική, γιατί συμβολίζει την υπέροχη τρέλα του Νταλί». Βρήκαμε, λοιπόν, πέντε βίντεο για να γνωρίσεις καλύτερα το έργο και την προσωπικότητα του Σαλβαντόρ Νταλί.

Το Dali Museum στην Αγία Πετρούπολη δημιούργησε αυτό το 360° βίντεο, που σε βάζει μέσα στον πίνακα του Νταλί «Αρχαιολογική ερμηνεία του Αγγέλου Του Μιλέ»:

Δέκα στιγμές που θα σου δείξουν ότι η τέχνη του Νταλί ήταν… από άλλον πλανήτη:

933 έργα του Νταλί σε ένα βίντεο!

Μια σύντομη βιογραφία του Νταλί:

Προσπάθησε να ζωγραφίσεις έναν από τους διασημότερους πίνακες του Νταλί, λόγω των λιωμένων ρολογιών, την «Εμμονή της μνήμης»: 

Η ταινία-σοκ του Νταλί και του Λουί Μπουνιουέλ, «Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος», που ξεσήκωσε θύελλα το 1929: