Οκτώβριος 14, 2020

Κτήμα Τατοΐου: προχωρά η αποκατάσταση και ανάδειξη των κτηρίων-μνημείων

Το χρονοδιάγραμμα εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στο ισχύον χρονοδιάγραμμα εργασιών, και εντός του επομένου μηνός, ολοκληρώνονται οι άμεσες σωστικές ενέργειες στο κτήριο του Ανακτόρου. Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της στέγης και ακολουθεί η τοποθέτηση του προστατευτικού δαπέδου προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ξύλινα πατώματα, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Η συνολική μελέτη αποκατάστασης του Ανακτόρου σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2021, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης, εντός του Οκτωβρίου πρόκειται να εξεταστεί και το σύνολο των μελετών που αφορά στην αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων και των χρήσεων του ως συνοδού κτηρίου του Ανακτόρου.

 

φωτό: ΥΠΠΟΑ

To έργο αποκατάστασης και ανάδειξης εννέα κτηρίων-μνημείων του κτήματος Τατοΐου, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ, πρέπει να τρέξει με πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα ώστε να ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2023. Πρόκειται για το Βουτυροκομείο, την οικία του Φροντιστή και το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, την οικία Στουρμ, το κτήριο του Αρχικηπουρού και το Συγκρότημα Στάθμευσης, αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια.

φωτό: ΥΠΠΟΑ

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων η εκκένωση του Στάβλου του Γεωργίου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το κτήριο του Στάβλου μαζί με το νέο Βουστάσιο και το Ιπποστάσιο, ένα κτηριακό σύνολο περίπου 2.500 τ.μ., συναποτελούν τον μουσειακό πυρήνα μαζί με το Ανάκτορο. Στα κτήρια αυτά πρόκειται να εκτεθούν τα αυτοκίνητα και οι άμαξες. Η καταγραφή και συντήρηση των αντικειμένων προχωρεί ικανοποιητικά. Τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού έρχονται αντιμέτωπα με μια «εξαιρετική συλλογή αντικειμένων, μεταξύ των οποίων αντικείμενα καθημερινής χρήση, ρουχισμός, έπιπλα, μουσικά όργανα». Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται η ανάθεση των μελετών για τα κτήρια του Στάβλου και του Βουστασίου, για να ακολουθήσει το Ιπποστάσιο.