Ιούλιος 20, 2020

Κώστας Μακεδόνας: «Κάποτε ο πολιτισμός πρέπει να γίνει προτεραιότητα της πολιτείας»

Με τρεις δεκαετίες πορείας, ο αγαπημένος ερμηνευτής έρχεται στο Βεάκειο για μία συναυλία τη Δευτέρα 27/7 και μ’ αυτή την αφορμή μιλάει στο Citytag για τη θέση των καλλιτεχνών στην εποχή της πανδημίας, τον Νίκο Παπάζογλου, τις συνεργασίες του και τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες.

Πώς περάσατε την περίοδο της καραντίνας;

Την εκμεταλλεύτηκα για να ξεκουραστώ και να δω όσο παραπάνω γινόταν την οικογένειά μου. Φυσικά υπήρχε μεγάλη αγωνία και προβληματισμός. Συναισθήματα που υπάρχουν ακόμα, αφού θεωρώ πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει και πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Άκουσα πάντως πολλά τραγούδια για να καταλήξουμε σε αυτά που θα ηχογραφήσουμε, έπαιξα αρκετή μουσική και γενικά προσπάθησα να οργανώσω τις σκέψεις μου.

Πώς νομίζετε ότι θα είναι τα πράγματα τον επόμενο καιρό λόγω πανδημίας για την καλλιτεχνική δημιουργία και το βιοπορισμό μέσα από αυτή;

Η κατάσταση προφανώς θα είναι δύσκολη. Θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο και να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό. Εύχομαι να βοηθήσει η πολιτεία, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στον καλλιτεχνικό χώρο εργάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπροστά αλλά και πίσω από τα φώτα της σκηνής.

Πιστεύετε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν ικανοποιητικά;

Φυσικά και όχι. Γενικά, αν παρακολουθήσουμε τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, θα δούμε πως έχουμε υστερήσει σε μέτρα στήριξης, όχι μόνο στο θέμα του πολιτισμού αλλά και γενικότερα. Έτσι κι αλλιώς, διαχρονικά ο πολιτισμός και ειδικότερα ο σύγχρονος πολιτισμός δεν είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας. Αυτό κάποτε θα πρέπει να αλλάξει.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία στην κορυφή του Λευκού Πύργου

Πώς ήταν εκεί πάνω στον Λευκό Πύργο που δώσατε συναυλία;

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να οργανώσουμε τη συγκεκριμένη συναυλία, ξέραμε πως θα ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Βρεθήκαμε στην κορυφή του Λευκού Πύργου, στο σημείο που βρίσκεται η ελληνική σημαία. Η αίσθηση και η θέα ήταν απίστευτη και το τελικό αποτέλεσμα πέρα από τις προσδοκίες μας. Ευτυχώς που αυτό το γεγονός αποτυπώθηκε από τις κάμερες.

Μόλις έφτασε και ένα νέο τραγούδι με στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Πώς είναι η συνεργασία σας μαζί του;

Με τον Νίκο εκτός από συνεργάτες είμαστε και πολύ καλοί φίλοι. Ξεκινήσαμε με το «Της ζωής μου άρνηση», προχωρήσαμε με το «Αντικριστά» και τα «Πλοία της γραμμής». Τώρα ήρθε το «Να μ’ αγαπάς όσο κανείς» κι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός και ευγνώμων γι’ αυτήν τη συνεργασία. Πέρα από εξαιρετικός στιχουργός είναι και εξαιρετικός άνθρωπος.

Το «Να μ’ αγαπάς όσο κανείς» είναι η νέα συνεργασία του Κώστα Μακεδόνα με τον Νίκο Μωραΐτη:

Έπειτα από τόσα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, πώς φτιάχνει κι επιμελείται ένας καλλιτέχνης το πρόγραμμα μιας συναυλίας του; Τι βάζει μέσα;

Στην ώρα της διαδικασίας της επιλογής των τραγουδιών για μία συναυλία υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα είναι το υλικό που δεν μπορεί να λείπει. Όπως τα τραγούδια της προσωπικής μου δισκογραφίας που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και δεν γίνεται να μην ακουστούν, Φαντάζεστε συναυλία μου και να μην ακουστεί το «Κάτσε καλά» ή ο «Λευκός Πύργος»; Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι προσωπικές μου προτιμήσεις, ένα καινούργιο τραγούδι που άκουσα και μ’ άρεσε πολύ ή κάτι που θυμήθηκα και το φαντάστηκα να το παρουσιάζουμε σε μια δική μας εκδοχή κάπως διαφορετικά.

Η συναυλία σας στο Βεάκειο θα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον Νίκο Παπάζογλου. Γιατί αυτή η επιλογή;

Γιατί τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει είναι γεμάτα ποίηση και μελωδίες. Γιατί ο Νίκος ήταν ένας από τους κορυφαίους μας ερμηνευτές και πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος. Και γιατί ο «Αύγουστος» είναι ίσως το κορυφαίο ερωτικό τραγούδι!

Στη συναυλία θα συμμετέχει και ο Χρήστος Μάστορας. Πώς βλέπετε τα πράγματα στη νέα γενιά των Ελλήνων τραγουδοποιών και ερμηνευτών; Ξεχωρίζετε κάποιους και γιατί;

Η νέα γενιά έχει πάρα πολλούς ταλαντούχους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, αλλά και μουσικούς με παιδεία και αισθητική. Τα μουσικά σχολεία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολλά. Ο Χρήστος ανήκει σ’ αυτήν τη γενιά και ήδη έχει δείξει πολύ καλά δείγματα από το ταλέντο του. Υπάρχουν και άλλοι που είναι καταπληκτικοί κι εμείς οι παλαιότεροι οφείλουμε, για το καλό όλων μας, να τους στηρίξουμε και να τους εμπιστευτούμε. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω δύο νεότατους συνεργάτες μου, που μου εμπιστεύονται τραγούδια τους και που τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση: τον Κωνσταντίνο Βελλιάδη, που είναι και ο μαέστρος της ορχήστρας μας και συνθέτης τού «Δεν σου ανήκω» σε στίχους του Τέρπανδρου, που επίσης εκτιμώ πολύ, και τον Νικόλα Μαυρέση, που έχει γράψει τη μουσική για τα «Πλοία της γραμμής» και το καινούργιο «Να μ’ αγαπάς όσο κανείς».

Οι ΜΕΛISSES έγραψαν το τραγούδι «Είναι πια αργά» για τον Κώστα Μακεδόνα:

Μπορείτε να μου αναφέρετε τα τρία πιο αγαπημένα δικά σας τραγούδια;

Με μια πρώτη σκέψη θα έλεγα το «Ποδήλατο», γιατί οι στίχοι του Άρη Δαβαράκη σε συνδυασμό με τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου μου δίνει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίζω κάθε δυσκολία, τα «Μαργαριτάρια» του αγαπημένου μας Γιώργου Ζήκα που χάσαμε πριν από λίγους μήνες, και φυσικά το «Μόνο μια φορά», αυτό το υπέροχο τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη που με έβαλε στα σπίτια όλων των Ελλήνων!

Η συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στο Βεάκειο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία εδώ και συμμετοχή στο διαγωνισμό του Citytag για μία διπλή πρόσκληση εδώ.