Οκτώβριος 31, 2020

Κορονοϊός: lockdown τουλάχιστο για ένα μήνα σε εστίαση και πολιτισμό έρχεται από την Τρίτη

Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «δυναμικό σχέδιο» του Νοεμβρίου για «να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο».

 

Επιβεβαιώθηκαν οι χθεσινοβραδινές μας πληροφορίες ότι μπαίνει λουκέτο στην εστίαση στην Αττική τουλάχιστο για ένα μήνα από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου, ενώ τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν lock-down σε τομείς που ευνοούν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τη μετάδοση του ιού, δηλαδή στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.

Οι τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας συγχωνεύονται σε δύο, τη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πράσινο και κίτρινο χρώμα, και τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα.

Στην πρώτη ζώνη, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ακριβώς έως τις 5 το πρωί, τηλεργασία σε ποσοστό 50% στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τηλεκπαιδευση στα πανεπιστήμια και απαγόρευση των συναθροίσεων.

Τα μέτρα στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία ανήκει και η Αττική, περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας χώρων εστίασης (με εξαίρεση το delivery και το takeway), κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης, δηλαδή θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και κλειστών γυμναστηρίων, απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ακριβώς έως τις 5 το πρωί, χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και διατήρηση όλων των ισχύοντων μέτρων.

Ανοιχτά θα παραμείνουν αυτό το διάστημα τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα ξενοδοχεία και τα σχολεία. Αν και σταματάει η λειτουργία κλειστών γυμναστηρίων και αθλητικών χώρων, θα επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και μόνο σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Αναμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων για να μάθουμε αν θα κλείσουν και οι αρχαιολογικοί χώροι. (φωτό: Anna Shvets/Pexels)