Μάιος 22, 2020

Κλείνει το κέντρο της Αθήνας για τα ΙΧ για τουλάχιστο 3 μήνες

Η κοινή υπουργική απόφαση επιβάλλει αυτά τα περιοριστικά μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

Η απόφαση περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης λήφθηκε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών για λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας. Συνδέεται επίσης με τα σχέδια του δήμου Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο, που αποδεσμεύει και αποδίδει στους κατοίκους και τους επισκέπτες 50.000 τ.μ. δημόσιου χώρου.

Ο περιορισμός θα εφαρμοστεί στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού, Αθηνάς, Σταδίου και Μητροπόλεως, και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της. Πέρα από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες (πολιτευτές, ιατρικό προσωπικό κλπ.), από το μέτρο εξαιρούνται μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων της περιοχής και μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης (ο πολίτης θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), ταξί (μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, στην περιοχή επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά.

Για τους ίδιους λόγους δημόσιας υγείας επιβάλλονται επίσης προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης. Ειδικότερα, αυτά θα ισχύσουν επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Όλα αυτά θα ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ δίνεται δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώνονται σταδιακά οι δρόμοι που κλείνουν, ενώ το πλήρες σχέδιο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Η Δημοτική Αστυνομία θα διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων, ενώ στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις θα επιβάλλεται πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ.