Ιούνιος 15, 2020

Κλεμμένα αρχαιοελληνικά αγγεία αποσύρθηκαν τελευταία στιγμή από δημοπρασία των Christie’s

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντοπισμός των αρχαιοτήτων σε αρχεία του αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα.

Tέσσερα έργα από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα περιλαμβάνονταν στον κατάλογο μίας δημοπρασίας του οίκου Christie’s που έληγε στις 16 Ιουνίου, και αποσύρθηκαν χωρίς σχετική ενημέρωση έπειτα από κατηγορίες ότι λεηλατήθηκαν από παράνομες ανασκαφές.

Την αφαίρεση των έργων από τον κατάλογο εντόπισε ο καθηγητής κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος είχε αποδείξεις ότι αυτά συνδέονταν με το κατασχεμένο αρχείο του –καταδικασμένου από την ελληνική Δικαιοσύνη– αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα. Ο κ. Τσιρογιάννης εξετάζει εξονυχιστικά κάθε αρχαιοελληνικό αντικείμενο προς δημοπράτηση και από τις αρχές του 2000 έχει αποκτήσει επίσημη πρόσβαση από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές σε ένα μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού και φωτογραφιών που κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις από άτομα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.

Τόσο τα δύο ρωμαϊκά έργα όσο και τα δύο ελληνικά, μια αττική ερυθρόμορφη πελίκη (430-420 π.Χ.) και ένα αττικό μελανόμορφο κύπελλο (540-530 π.Χ.) συνδέονταν αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, με το αρχείο του Μπεκίνα.

Εκπρόσωπος του οίκου Christie’s επιβεβαίωσε ότι τα τέσσερα αντικείμενα αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές από αρχεία που δεν ήταν στη διάθεση των ερευνητών του οίκου. «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την έρευνά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, που πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ύποπτων δημοπρατούμενων αντικειμένων είναι πολύ σπάνιες.

Από την άλλη, ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε στον Guardian ότι οι οίκοι δημοπρασιών έχουν την ευθύνη να κάνουν ελέγχους και διασταυρώσεις με τα αρχεία και ότι τους έχει ζητήσει να στέλνουν φωτογραφίες οποιασδήποτε αρχαιότητας στις ελληνικές και ιταλικές Αρχές για διασταύρωση. «Αν το είχαν κάνει», είπε, «θα είχαν εντοπίσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα».

Μέσα σε 15 χρόνια, ο κ. Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περίπου 1.100 λεηλατημένα αντικείμενα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Εκείνος αναγνώρισε και το ειδώλιο αλόγου του 8ου αιώνα π.Χ., που είχε εξαχθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια και θα δημοπρατούνταν από τον οίκο Sotheby’s το 2018. Την περασμένη Τρίτη 9 Ιουνίου, αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του οίκου εναντίον του ελληνικού κράτους, που ζητούσε τον επαναπατρισμό του αντικειμένου, κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του στην Ελλάδα.