Μάιος 24, 2020

Καραμπέτη, Λαζαρίδου και άλλοι καλλιτέχνες πειραματίζονται με το αρχαίο δράμα σε live streaming

Το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιαστεί online από 1 έως 23 Αυγούστου.

Οι ιδιαίτερες φετινές συνθήκες αλλάζουν και τη μορφή της επιτυχημένης δράσης του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, ενός πρωτότυπου θεατρικού camp με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό, που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δώσει νέα πνοή στο Φεστιβάλ Φιλίππων κοντά στην Καβάλα.

Η Λυδία Φωτοπούλου, η Όλια Λαζαρίδου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Θοδωρής Γκόνης, η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Ρηνιώ Κυριαζή, ο Γιάννης Καλαβριανός και η Ιόλη Ανδρεάδη, με μικρές και ευέλικτες ομάδες εκλεκτών συνεργατών τους, θα διαμείνουν διαδοχικά στις Κρηνίδες, παρουσιάζοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή πάνω στην θεατρική ανάγνωση του αρχαίου δράματος. Ανάμεσα στις τραγωδίες που θα «ακουστούν» στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων από 1 έως 23 Αυγούστου, είναι η «Αντιγόνη», οι «Βάκχες», η «Μήδεια», η «Ελένη», ο «Αγαμέμνων» και οι «Τρωάδες».

Μεταξύ άλλων, η Λυδία Φωτοπούλου θα ερμηνεύσει τα χορικά της Αντιγόνης του Σοφοκλή ως ένα αυτόνομο λυρικό ποίημα συνοδευόμενη από τη μουσική της Μόνικα, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος θα παρουσιάσουν το έργο του Τσέχου συνθέτη Georg Anton Benda «Μήδεια», ένα μονόπρακτο μελόδραμα βασισμένο στον κλασικό αρχαιοελληνικό μύθο, ενώ η Ιόλη Ανδρεάδη θα σκηνοθετήσει μία «Ελένη» του Ευριπίδη για μία ηθοποιό, τη Βασιλική Τρουφάκου, σε όλους τους ρόλους.

Οι παραστάσεις καθώς και όλη η διαδικασία των δοκιμών θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέσω διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) και θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήριο για θεατρολόγους, φοιτητές και απόφοιτους δραματικών σχολών, ερασιτεχνικές ομάδες, την τοπική κοινότητα και όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα μιλήσουν οι μεταφραστές Γιάννης Λιγνάδης και Παντελής Μπουκάλας με θέμα την μετάφραση στο αρχαίο δράμα και τη δραματουργία των αρχαίων κειμένων.