Ιούνιος 8, 2020

Η συναρπαστική ιστορία της απόκρυψης εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κατοχή

Αγάλματα και άλλα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα θάφτηκαν κάτω από τα δάπεδα του μουσείου.

Μία από τις σχετικά άγνωστες αλλά σπουδαίες ιστορίες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι η απόκρυψη των εκθεμάτων του για την προστασία τους από τους Ναζί. Αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940 το προσωπικό του μουσείου προσπάθησε να προφυλάξει τα εκθέματα από τους βομβαρδισμούς.

Λάκος απόκρυψης αρχαίων (από το φωτογραφικό αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

Επειδή η μεταφορά των αγαλμάτων ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αρχαιολόγοι, φύλακες, γλύπτες, εργατοτεχνίτες και συντηρητές έσκαψαν τα δάπεδα του κτηρίου και έθαψαν τα εκθέματα εκεί. Αυτή η ιστορία έχει παρουσιαστεί πολλές φορές με ξεναγήσεις και δράσεις στο ΕΑΜ και μπορείς να την παρακολουθήσεις και στα παρακάτω βίντεο.

Προετοιμασία για κατάχωση χάλκινου αγάλματος του Δία ή του Ποσειδώνα

Θα μάθεις τι σήμαινε το σύνθημα «Βάλε φωτιά» που ακουγόταν σε όλο το μουσείο κατά τη διάρκεια της κατάχωσης των αρχαιοτήτων, τι συνέβη την επόμενη της εισβολής των Ναζιστών στην Αθήνα, πώς ήταν το μουσείο στη διάρκεια της Κατοχής και τι πιέσεις δέχθηκαν οι αρχαιολόγοι για να αποκαλύψουν τα αρχαία. (φωτογραφία εξωφύλλου: η απόκρυψη του αγάλματος του κούρου του Σουνίου)

Σε αυτό το επεισόδιο της δημοσιογραφικής εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» γίνεται αναφορά στην εκστρατεία διάσωσης των αρχαιοτήτων από τους Ναζί.