Μάιος 12, 2020

Η Στέγη στηρίζει τους καλλιτέχνες της: γιατί το αυτονόητο είναι είδηση;

Η εύλογη απόφαση να αμειφθούν όσοι εργάστηκαν για παραγωγές του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάζονται δωρεάν στο Διαδίκτυο, πρέπει να αναδείξει την ανάγκη να προστατευτούν όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού.

«Η τέχνη είναι οι εργαζόμενοί της» και «Η τέχνη έχει ονοματεπώνυμα». Αυτές είναι οι δύο φράσεις-κλειδί στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση ότι θα καταβάλει επιπρόσθετη αμοιβή σε κάθε εργαζόμενο σε καλλιτεχνική παραγωγή του η οποία διατίθεται στο Διαδίκτυο, ως ένα έμπρακτο «ευχαριστώ». Το Ίδρυμα Ωνάση έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό και, μάλιστα, θεωρούσαμε κάτι παραπάνω από αναμενόμενο ότι θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση. Ποια είναι όμως η μοίρα των καλλιτεχνών έξω από τα όρια της Στέγης;

Με την απόφαση να πληρώσει ένα είδος δικαιωμάτων χρήσης αλλά και να χρηματοδοτήσει ψηφιακά έργα εν μέσω lockdown με την πρωτοβουλία ENTER, το Ίδρυμα Ωνάση έκανε από την πλευρά του το αυτονόητο. Απάντησε στις φωνές του κινήματος #SupportArtWorkers, που ζητάει με συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και αναρτήσεις στο Facebook τη στήριξη των ανθρώπων που δουλεύουν για τον πολιτισμό.

Αυτή την περίοδο, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζουν με την αβεβαιότητα για το πότε θα κόψουν ξανά εισιτήρια σε συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες. Χωρίς να έχουν όλοι μια «στέγη» πάνω από το κεφάλι τους, δηλαδή ένα κοινωφελές ίδρυμα που ρίχνει άφθονο χρήμα στον πολιτισμό, αντιμετωπίζουν με απελπισία και απαισιοδοξία το μέλλον τους.

Παράλληλα, συνειδητοποιούν εντονότερα τα προ κορονοϊού προβλήματα, που διογκώθηκαν από το lockdown: την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες πρόβες, την περιστασιακή απασχόληση, την ανεργία, την ακατάσχετη πειρατεία, μια πολιτεία που τους αντιμετωπίζει ως είδος πολυτελείας κι ένα κοινό που νομίζει ότι είναι δικαίωμά του να ακούει μουσική ή να βλέπει ταινίες δωρεάν. Ό,τι γίνει στον πολιτισμό από εδώ και πέρα, από το κράτος, τους ιδιώτες και εμάς τους ίδιους, πρέπει να έχει ένα στόχο: να φτάσουμε σε μια εποχή που όλοι οι καλλιτέχνες, ακόμη κι αν δεν δουλεύουν για τη Στέγη ή για την όποια Στέγη, θα έχουν ονοματεπώνυμα, θα αισθάνονται ασφαλείς και θα βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους.

Διάβασε ολόκληρη την ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση εδώ.