Ιούνιος 1, 2020

Η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτισμού φέρνει στην οθόνη σου δωρεάν ψηφιακό πολιτισμό

Η θεματολογία καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εκπαιδευτικά προγράμματα από φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

​Μέσα στην καραντίνα, ο πολιτισμός έγινε ψηφιακός: πολλοί φορείς ανέσυραν υλικό από τα αρχεία τους ή δημιούργησαν (και συνεχίζουν να δημιουργούν) καινούργιο υλικό, ώστε να μας ψυχαγωγήσουν από απόσταση αλλά και να προσαρμόσουν την πολιτιστική δημιουργία στα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Όλο αυτό το έργο συγκεντρώνεται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτισμού DigitalCulture.

Στη νέα πλατφόρμα, το ΥΠΠΟΑ θα συγκεντρώνει, θα ενημερώνει και θα συνδέει τους πολίτες με τα καθημερινά δρώμενα που προσφέρονται δωρεάν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα αναρτώνται οι πολιτιστικές δραστηριότητες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των μουσείων και εποπτευόμενων φορέων. Η θεματολογία καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, το DigitalCulture σε κατευθύνει μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις του 1ου Διαδιτκυακού Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις αναμεταδόσεις του Μεγάρου Μουσικής, στις εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, σε virtual tours μουσείων και στις online προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

????????????????????????????????????

«Η ευρύτατη παραγωγή ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει και θα προβάλλει το ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο ακόμη και μετά την έξαρση της πανδημίας», δήλωσε η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη. «Το ΥΠΠΟΑ ενισχύει τη δημιουργία βιώσιμου πολιτιστικού και δημιουργικού περιβάλλοντος, στις νέες συνθήκες. Ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟΑ αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς, στην ενίσχυση των συναφών επαγγελμάτων, στη δημιουργία ψηφιακού πολιτιστικού προϊόντος το οποίο μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμο».